Vietnam

In Vietnam vind je prachtige landschappen, ongerepte stranden, idyllische koraaleilandjes, groene rijstvelden hoge bergketens en kronkelige rivieren.

Het land heeft een kleurrijke en vriendelijke bevolking. Vietnam heeft vakantiegangers veel te bieden. Zoek je naar comfort en luxe dan moet je in de steden Hanoi, Ho Chi Minh en Hoi An  zijn.

Rondreizen in Vietnam

Ben je op zoek naar traditie en eenvoud dan moet je op het platteland zijn. Daar is het net of de tijd heeft stilgestaan. Vietnam heeft een lange kustlijn met baaien en stranden die wordt afgewisseld met bergen in het binnenland.
Kennis maken met deze geweldige bestemming doe je het beste door een rondreis te maken. Zelf heb ik de afstanden overbrugt met het vliegtuig uiteraard kan je ook een auto of motor huren of met het openbaar vervoer door het land reizen.

Hanoi, hoofdstad van Vietnam

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Een drukke chaotische stad die je zeker moet bezoeken er is zoveel te zien. Midden in de stad vind je het  Hoan Kiem meer.

Rondom het meer vind je het Old Quarter . Deze wijk heeft nog het originele stratenpatroon van het oude Hanoi. Elke straat is opgedeeld in gedeeltes met handelaren die zijn gespecialiseerd in een bepaalde handelswaar, zoals zijde, juwelen of voedsel. De wijk is beroemd om zijn vele kunstenaars en handelaren, waaronder vele zijdewinkeltjes. Ook vind men hier veel restaurantjes, cafés en bars. En de nachtmarkt, waar men souvenirs, voedsel en kleding verkoopt, is het hart van de wijk en is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend. In Hanoi zijn er super leuke plekjes om te eten. Zeker een bezoek waard en erg indrukwekkend is de Hoa Lo gevangenis.

Halong Bay

Een must see is Halong Bay dit is echt de moeite waard. Er zijn zo’n 200 kalkstenen eilandjes, waarvan velen als het ware loodrecht uit het water oprijzen. De oppervlakte is maar liefst zo rond de 1500 km2.
Volgens een legende sneed een reusachtige draak bij het neerdalen enorme kloven in het landschap. Door de plons in het water kwamen grote rotsen naar boven met als resultaat: eilanden, rotsen en grotten. De baai wordt ook wel de baai van de neerstrijkende draak genoemd. Halong Bay staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het is werkelijk fantastisch om hier te varen en te overnachten op één van de jonken (ingericht met goede hutten). Een aanrader met mooie, nette en schone schepen is Bhaya Cruises

Hoi An

De plaats die ik zelf het leukst vond was Hoi An, de sfeer, de mensen, het lekkere eten dit is echt een aanrader. Zelf zou ik er zeker voor kiezen om hier een dag of vijf te verblijven er is genoeg te doen. En als je ook nog iets van kleding wilt laten maken moet je een paar dagen blijven om het op te kunnen halen. Huur eens een fiets en ontdek de smalle straatjes of ga een kookworkshop doen bij de Green Bamboo Cooking school. Samen met de eigenaresse ga je boodschappen doen op de lokale markt en daarna ga je je zelf je eigen gerechten bereiden.
Vlakbij Hoi An kan je ook heerlijk genieten van het strand en er zijn diverse duikscholen.

Nha Trang

De plaats Nha Trang wordt in veel reisgidsen aangeduid als de strandbestemming van Vietnam. Wij vonden het vreselijk en wilde er zo snel mogelijk weer weg. De plaats is volledig ingesteld op Russen. Er zijn een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals de Long Son Pagoda en de Po Nagar Cham Towers.

Ho Chi Minh

Het oude Saigon is veel meer Europees dan de andere steden in Vietnam. Er zijn veel Franse restaurants en de mensen zijn er meer gehaast als in Hanoi of Hoi An.  Een aantal bezienswaardigheden zijn echt wel de moeite waard. Zoals het War Museum, het oude postkantoor, de Basiliek van Notre dam en Cu Chi tunnels nabij de stad. Ga ook eens een drankje doen in de rooftop bar van het Rex hotel en geniet van het uitzicht over de stad.

Mekong Delta

Vanuit Ho Chi Minh kan je  een tour naar de Mekong Delta maken dit kan voor 1 dag maar ook meerdaagse tours zijn mogelijk. Wij hebben een 1 daagse privé tour gedaan en hebben een kokosnoten en stenen fabriek bezocht en met een bootje gevaren door de smalle riviertjes,  gefietst en geluncht.

In Vietnam kan je een individuele rondreis maken maar ook groepreizen zijn mogelijk. Een combinatie met Laos en Cambodja is ook heel goed mogelijk.

Zelf heb ik een rondreis gemaakt door Vietnam van Noord naar Zuid.

Wil je op vakantie naar Vietnam vraag dan een reisvoorstel aan

 

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld:De munteenheid is de Vietnamese dong (VND

Reisdocumenten: je paspoort moet  na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bovendien is een visum verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

• E-Visum dit kan je zelf aanvragen voor een verblijf van maximaal 30 dagen httpss://www.xuatnhapcanh.gov.vn/
• Bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag of Brussel
• Ter plaatse met een Visum on arrival

Vaccinaties:  vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als je vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.
In sommige gebieden komt malaria voor. Je dient jezelf goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig.  Voor actueel advies kan je terecht  op de website van Thuisvaccinaties  

Tijdverschil: Het is 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later.

Taal: De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. In het land worden daarnaast veel regionale talen en dialecten gesproken. In de meeste (grotere) steden kan je redelijk goed met Engels terecht. Sommige oudere mensen spreken nog Frans.

Klimaat: In het zuiden van Vietnam is het klimaat tropisch en in het noorden subtropisch. ‘s Zomers loopt de gemiddelde temperatuur op tot ongeveer 35 °C, terwijl in de winter de minimum temperaturen ongeveer 20 °C (Saigon) en 12 °C (Hanoi) zijn. De berggebieden zijn het hele jaar door koel.

Zowel in het noorden als in het zuiden valt van mei tot oktober de meeste neerslag. In het gebied rond Nha Trang vindt het natte seizoen tussen december en februari plaats. In deze periode vallen hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen continu regent.