Suriname

Suriname heeft een exotische mix van culturen, een ongerepte jungle, brede rivieren, bergen en volop mogelijkheden om helemaal off the beaten track te gaan maar toch wordt er gewoon Nederlands gesproken

Suriname is een tropisch Zuid Amerikaans land dat grotendeels bestaat uit natuur die we in Nederland niet kennen, maar heeft dankzij de eeuwenoude connectie met Nederland overal herkenningspunten. Overal zie je sporen van de Nederlandse koloniale tijd.

Paramaribo

Het land heeft een bijzondere combinatie van cultuur en onaangetaste natuur die je nergens ander vindt. Als je Suriname voor het eerst bezoekt zal je verrast worden door de mix van culturen. In Paramaribo leven mensen van alle denkbare culturen en religies naast en met elkaar.  Naast de moskee in de Keizerstraat staat een synagoge op nog geen paar honderd meter afstand. In Suriname is er geen haan die daar naar kraait.

Het historisch centrum van Paramaribo staat sinds 2002 op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De gebouwen in dit deel van Paramaribo zijn geheel van hout gemaakt en tonen de vele verschillende culturen die zich hier in al die jaren gevestigd hebben. Het oudste gebouw in de stad is Fort Zeelandia. Op het Onafhankelijkheidsplein staat het presidentieel paleis. Op dit plein worden festiviteiten gehouden. Langs de waterkant kan je genieten van een drankje of wat te eten.  In de wijk Blauwgrond vind je allemaal warungs waar je heerlijk Javaans kunt eten.

Excursies vanuit Paramaribo

Een leuke dagexcursie vanuit Paramaribo is Brownsberg met zijn watervallen of het Brokopondo stuwmeer.  In het Commewijne gebied kan je diverse plantages bezoeken zoals Marienburg de oudste suikerplantage in Suriname. Ook het openluchtmuseum bij fort Nieuw Amsterdam is de moeite waard om te bezoeken.

Het bos of te wel het binnenland van Suriname

Als je naar Suriname gaat zou ik zeker aanraden ‘het bos’ in te gaan, zoals ze in Suriname zeggen. Je kan georganiseerd het binnenland in gaan maar ook individueel dit is erg leuk als je in contact wilt komen met de lokale bevolking. Neem een lokaal busje vanuit de Saramaccastraat in Paramaribo en ga naar Atjoni. Daar kan je met een korjaal naar een van de resorts aan de Suriname rivier kunt reizen. Wel verstandig om van te voren te reserveren in de resorts. Er zijn hele luxe resorts maar ook meer basic resorts waar je kennis kan maken met de lokale bewoners zoals de marrons. Zelf mocht ik tijdens mijn verblijf een kijkje nemen bij een lokale school

Een hele mooie ervaring is om te kijken hoe de schildpadden hun eieren leggen op het strand bij Matapica of Galibi (dit kan alleen in het seizoen van Februari tot Augustus).

Bij Nickerie vind je het natuurgebied Bigipan. Vanuit Nickerie kan je ook met de ferry overvaren naar het buurland Guyana.

Suriname is geen land voor mensen die een weekje aan het strand willen liggen, maar meer voor natuurliefhebbers of mensen die op een avontuurlijke manier het land willen ontdekken.  Sinds enkele jaren biedt reisorganisatie TUI ook diverse pakketreizen aan. Je kan een georganiseerde rondreis boeken maar het is ook heel goed te doen om zelf rond te reizen zoals ik zelf heb gedaan. Uiteraard kan ik je hierbij adviseren.

Ook met kinderen is Suriname een geweldige bestemming bij Fox kan ik bijvoorbeeld de privé familierondreis Kano’s en Kaaimannen adviseren. Het is ook mogelijk om deze reis te verlengen op Curacao. 

Wil je naar Suriname vraag een reisvoorstel aan .