Sri Lanka

Sri Lanka het voormalige Ceylon is een perfecte bestemming voor je strandvakantie, culturele ontdekkingsreis of actieve vakantie.

Het land bied historische ruïnes, monumenten, tempels en veel koloniale bouwwerken. Er ie een grote verscheidenheid aan exotische planten en dieren, bergen, valleien en watervallen. Het land is wereldwijd beroemd om zijn vele theetuinen. De vriendelijke en gastvrije bevolking verwelkomt je met de uitspraak “Ayubowan”wat welkom betekent. Door de vele tradities en de natuurlijke schoonheid wordt Sri Lanka ook wel de “parel in de Indische Oceaan’ genoemd.

In Sri Lanka vind je maar liefst acht monumenten die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

De hoofdstad Colombo is de grootste stad van het land en ligt aan de westkust. De stad is een combinatie van moderne gebouwen en oude tradities. Het monument van de stad is de Lighthouse Clock Tower.

Negombo

De stad Negombo is ook zeker de moeite waard. Vroeger hebben de Nederlanders hier een kanaal gegraven. Deze kanalen heten de Dutch Canals. Je kan hier een boottochtje maken. Verder kan je de Dutch fort bezoeken, de vismarkt en de vissershaven. Veel hotels in Negombo zijn gelegen aan het mooie strand.

Sigiriya Rock

Sigiriya is een van de plaatsen die op de werelderfgoed staat.
En een must do als je op Sri Lanka bent. Het is even afzien maar als je boven bent is het uitzicht echt de moeite waard. Halverwege kom je op een plateau waar de trap naar de top is naast deze trap staan twee gigantische leeuwenpoten.Op de top van de Lion’s rock vind je de ruïnes van de oude hoofdstad van koning Kassapa. Er staan oude muren, stenen banken, baden en allerlei trappen.

De gouden tempel van Dambulla

Een unieke en indrukwekkende plek is de Gouden Tempel van Dambulla in Sri Lanka. Nergens anders ter wereld zijn zoveel rotsschilderingen bij elkaar gevonden. De eerste tempels liggen op een hoogte van 125 meter. De tweede grot ligt op 340 meter hoogte en is erg mooi  In één grot ligt een 14 meter lang uit de rotswand gehouden liggend boeddhabeeld.

Theeplantages

De theeplantages zijn wereldberoemd. Wil je meer weten over de lokale theetraditie dan kan je een bezoek brengen aan een theefabriek. In de omgeving van Ella vind je genoeg theeplantages en theefabrieken waar je een kijkje kunt nemen. Hier krijg je een rondleiding langs het productieproces en kan je de weg van de groene theeblaadjes volgen tot in jouw kopje.

Nergens ter wereld maak je zulke mooie treinreizen als in Sri Lanka. Bemachtig een plekje aan het raam, want het traject tussen Kandy en Ella is waanzinnig mooi. Het ene moment rijd je dwars door de rijstvelden, het volgende moment door berglandschappen en langs diepe ravijnen. De reis duurt ongeveer 7 uur, maar is de moeite waard.

Kandy

De stad Kandy is de culturele hoofdstad van het land.  Hier kan je het koninklijk paleis, de prachtige botanische tuinen en de Tempel van de Tand, de belangrijkste bedevaartplek van het land bezoeken. In de Tempel van de Tand wordt de tand van Boeddha bewaart. Drie keer per dag wordt er door de monniken een ritueel gehouden rondom de tand.

13 daagse Tuk Tuk rondreis

Wil je Sri Lanka op een andere manier ontdekken! Denk dan eens aan een 13 daagse Tuk Tuk rondreis. Het is de leukste manier om het land te ontdekken. Je kunt stoppen wanneer je wil en je maakt makkelijk contact met de lokale bevolking. Let je wel op voordat je met de Tuk Tuk op stap gaat er wordt links gereden. Maar voordat je op pad kan met de Tuk Tuk krijg je eerst een training hoe alles werkt.

Aan het einde van de rondreis kan je heerlijk nog even een paar dagen relaxen aan één van de mooie stranden.

Lees hier mijn verslag van mijn rondreis door Sri Lanka

Wil je meer weten over Sri Lanka of een reis boeken vraag dan een reisvoorstel aan.

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld:De munteenheid is de Sri Lankaanse rupee

Reisdocumenten: Alle Nederlanders hebben een visum nodig om Sri Lanka binnen te komen. Hiervoor heb je een geldig paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig dient te zijn. Tevens is een elektronische toestemming voor een bezoek verplicht. Deze ‘Electronic Travel Authorization (ETA) dien je zelf voorafgaand aan je reis online aan te vragen op www.eta.gov.lk 
Met een ETA verkrijg je het visum bij aankomst. Bij de aanvraag van de ETA dien je 35 US$ met je creditcard te betalen voor een double entry visum met een geldigheid van 30 dagen.

Vaccinaties: Er worden voor Sri Lanka vaccinaties aanbevolen tegen een aantal reizigersziekten. Sommige van deze inentingen worden altijd geadviseerd, ongeacht de duur van je verblijf.  Andere vaccinaties raad thuisvaccinatie alleen aan als je langer dan een bepaalde tijd in Sri Lanka wilt verblijven. Raadpleeg de website van thuisvaccinaties  voor de laatste adviezen

Tijdverschil: Het tijdsverschil bedraagt in de winter 4,5 uur. In de zomer is het  3,5 uur later dan in de Nederland.