Maak kennis met de gastvrije bevolking, eeuwenoude cultuur en prachtige natuur van Saoedi-Arabië

Saoedi Arabië in een notendop

Toen ik begin juli de kans kreeg om deel te nemen aan een famtrip naar Saoedi-Arabië, een schitterende en nog onontdekte bestemming, aarzelde ik geen moment. Voor vertrek moesten we een onlinecursus ‘Saudi Expert’ volgen. Deze cursus wakkerde mijn nieuwsgierigheid naar de bestemming alleen maar meer aan. Tot 2019 waren toeristen nog niet welkom in dit bijzondere land.
Er bestaan heel veel vooroordelen over Saoedie-Arabië en niet iedereen was enthousiast als ik vertelde waar ik naartoe zou gaan.

Riyad

Op 2 september vliegen we met negen collega’s naar Riyad, waar we de eerste twee nachten verbleven in het Fairmont Riyad. Een prachtig hotel met geweldige kamers, heerlijke bedden en het ontbijt was echt geweldig. In totaal hebben we vijf volle dagen om Saoedi-Arabië te verkennen. Qua kleding moeten de schouders en knieën bedekt zijn en ook de mannen moeten een lange broek dragen. Heerlijk met die warmte!

Onze eerste kennismaking met deze onontdekte bestemming begint in de hoofdstad Riyad. In twaalf uur bezoeken we diverse bekende bezienswaardigheden. Zoals het Masmak-fort, de Skybridge, The Line Experience, het Bujairi-terras en At-Turaif.
At-Turaif is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en was de eerste residentie van de koninklijke familie. Dit is echt een ‘must visit’ als je in Riyad bent.

Voor de lunch waren we uitgenodigd bij de familie Alsadoun. De dochter Nourah is 2.5 jaar geleden een bedrijf gestart Hihome. Bezoekers kunnen de Saoedische cultuur ervaren in een huiselijke setting. Een super leuk concept dat veel geboekt wordt door toeristen. Het is een erg leuk om meer te weten te komen over hoe de mensen leven in Saoedi-Arabië en te genieten van heerlijke huisgemaakte gerechten.

Al ula

Onze volgende bestemming is Al Ula. Eerst vliegen we naar Medina. Daarna rijden we in 5,5 uur met de bus naar Al Ula. Onderweg bezoeken we nog een koffietentje wat je niet kan vinden als je niet weet dat het er is. Via smalle bergspleten kom je op een prachtige plek tussen de bergen waar je kan genieten van diverse soorten koffie.

In Al Ula logeren we in het Shaden Resort. Er is een prachtig zwembad tussen de bergen, maar de kamers zijn minder comfortabel en ook het ontbijt is niet geweldig.

We rijden naar het bezoekerscentrum van Madain Saleh ook wel Hegra genoemd, waar we met Landrovers en een gids, prachtige graftombes gaan bezoeken. Hegra maakt net als Petra in Jordanië deel uit van het Nabetese rijk en is bekend om zijn indrukwekkende graftombes, inscripties en grottekeningen.

Habitas AlUla

Onze volgende stop was Habitas AlUla. Dit exclusieve woestijn resort omarmt duurzaamheid en luxe. We hebben genoten van een heerlijke lunch en een site inspectie. Er zijn 96 prachtig ingerichte villas, een infinity zwembad, welness, fitness centrum, restaurant en bar. Wat een supergave accommodatie.
Heb je wat minder te besteden dan kan je in een Airstream logeren in Habitas Caravan.
Dit gedeelte heeft geen eigen zwembad maar wel een gezellige tent met foodtrucks waar je heerlijk kan genieten van een drankje of een hapje.

We hebben ook nog even snel een kijkje mogen nemen bij het prachtige Banyan Tree AlUla, een prachtig resort midden in de woestijn.

Hier in de woestijn vind je ook de Maraya concert hal een architectonisch wonder. Dit is het grootste gespiegelde gebouw ter wereld met 9740 spiegelpanelen. Regelmatig treden hier bekende artiesten op. Als je daar staat is het net een luchtspiegeling.
De iconische Elephant Rock moest natuurlijk ook op de foto, dit is een gigantische rots in de vorm van een olifant.

Medina

Met de bus gaan we weer terug naar Medina. Vliegen kan normaal ook maar helaas waren er op deze dag geen vluchten. In Medina moet je verplicht een hoofddoek dragen. Dit is een heilige stad die wel bezocht mag worden door toeristen, maar de regels qua kleding zijn hier wel eens stuk strenger dan in Riyad of Jeddah. We bezoeken hier een prachtig museum waar virtueel het verhaal wordt verteld van
de islam. Als we buiten komen is het tijd voor het gebed en van alle kanten komen mensen naar de Masjid an-Nabawi (moskee van de profeet). In deze grote moskee ligt de profeet Mohamed begraven onder de de groene koepel. Mensen uit alle hoeken van de wereld komen naar Medina op bedevaart om daarna door te reizen naar Mekka. Als niet moslim kan je niet naar Mekka reizen.

Jeddah

We reizen verder met de hogesnelheidstrein naar van Medina naar Jeddah. Deze hypermoderne trein heeft als eindpunt Mekka en er zijn heel veel mensen in de trein die hun pelgrimstocht naar Mekka maken.

Bij aankomst in Jeddah komen we in een totaal andere wereld terecht met winkels, neonreclame en trendy uitziende bars en restaurant. We dineren in een trendy restaurant met muziek en mensen die gezellig met elkaar wat drinken(geen alcohol) en shisa roken.

In Jeddah overnachten we in het prachtige The Ritz Carlton Jeddah met uitzicht op King Fahd’s Fountain.Prachtige klassiek ingerichte kamers, super vriendelijke personeel en het meest uitgebreide ontbijt wat ik ooit heb gezien.

De volgende tijd gaan we snorkelen in de Rode Zee, lunchen we bij een trendy beachclub en nemen we een kijkje bij het Jeddah Corniche circuit. Einde van de middag vertrekken we naar het oude stadscentrum Al Balad. Eerst maken we nog een even een korte stop bij de boulevard voor een paar foto’s en daarna slenteren we door de smalle straatjes van Al Balad en kopen souvenirs in de souks.
Deze wijk heeft een prachtige architectuur en is echt een aanrader om te bezoeken.

Dan zit deze bijzondere reis er weer op. Ik ben heel dankbaar dat ik deze reis heb mogen maken. Overal werden we met open armen ontvangen en de vriendelijkheid van de mensen was hartverwarmend. We hebben genoten van heerlijk eten en heel veel geleerd over de bestemming van onze gids Salman. Het hoogtepunt voor mij was het bezoek aan Medina en de lunch bij de familie Alsadoun thuis.

Dit was mijn prachtige reis naar Saoedi-Arabië in een notendop. Het is een prachtige bestemming met een gastvrije bevolking, een eeuwenoude cultuur en een prachtige natuur.

Wil jij ook naar Saoedi-Arabië ik help je graag om je droomreis uit te stippelen.


Tags:

Leuk artikel? Deel het