Reizen tijdens de ramadan

Reizen tijdens de ramadan
Ramadan 2018

Vandaag 15 mei is officieel de ramadan begonnen die duurt dit jaar tot 14 Juni 2018.

De Ramadan is een feest van de moslims en dit wordt wereldwijd gevierd.  De ramadan is de vastenperiode binnen het islamitische geloof en vind jaarlijks op andere data plaats. Tijdens deze periode wordt er van moslims verwacht dat ze niet eten, drinken en roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook wordt er van moslims verwacht dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken niet toegestaan. Niet iedereen hoeft verplicht mee te doen aan de Ramadan. Er geldt een uitzondering voor kinderen, zwangere vrouwen en zieken.

De ramadan is een echte feestmaand. Het is een periode die  in het teken staat van saamhorigheid, inkeer en bezinning. In deze periode bidden de moslims vaak extra en daardoor is het extra druk bij de moskeeën.  Aan het einde van de vastenperiode wordt het Suikerfeest (id-oel-fitr) gevierd.  Het Suikerfeest is het feest dat het einde van de ramadan inluidt en wordt altijd grootst gevierd met familie en vrienden.

Doordat men alleen voor en na zonsondergang mag eten en drinken, zorgt de ramadan voor de nodige veranderingen in het openbare leven van Islamitische landen. Iets waar u als toerist rekening mee moet  houden. De werkuren zijn anders en overdag is het minder druk op straat. Overheidsinstanties sluiten eerder en veel restaurants en bars zijn overdag gesloten.

Als u tijdens de ramadan reist als niet-moslim wordt er van u verwacht dat u respect hebt voor de moslims die met de ramadan bezig zijn. Dit houdt in dat u niet in het openbaar eet, drinkt of rookt. Wilt u wel eten, drinken of roken doe dit dan in de beslotenheid  van bijvoorbeeld uw (hotel)kamer, huis of appartement.

Eten en drinken tijdens de ramadan

Tijdens de ramadan is het volgens de wet officieel verboden om overdag te eten, te drinken en/of te roken in het openbaar. Als niet-moslim is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden als u tussen 15 Mei en 14 Juni 2018 in een islamitsch land verblijft.

Veel restaurants zijn overdag gesloten.  Ook de supermarkten zijn dagelijks gewoon geopend zodat u hier terecht kunt voor uw eten en drinken.

Eten en drinken na  zonsondergang

Als de zon is ondergegaan openen alle restaurants  hun deuren en mogen alle moslims eten en drinken. Ook mag u als niet moslim na zonsondergang weer in het openbaar eten en drinken. Er zijn restaurants die wat later open gaan om zo het personeel eerst de tijd te geven om zelf te eten.

De maaltijd die na zonsondergang wordt geserveerd noemt men ook wel een Iftar maaltijd. Veel restaurants hebben tijdens de ramadan een speciale Iftar maaltijd op de menukaart staan.  Veelal wordt de Iftar maaltijd in de vorm van een buffet aangeboden zodat u zelf kan kiezen welke gerechten u neemt. Bestel eens zo een maaltijd als u in deze periode in een Islamitisch land op vakantie bent.

Reist u in deze periode naar Dubai, Oman, Lombok, Maleisië, Sumatra, Java, Marokko, Turkije, Tunesië hou er dan rekening mee dat u overdag niet eet en drinkt in het openbaar.