Portugal

Portugal biedt grillige rotsformaties, een schitterende natuur en een 850 km lange kustlijn. Al deze ingrediënten maken van dit land een perfecte vakantiebestemming.

De hoofdstad Lissabon

De stad ligt aan de rivier de Taag en strekt  zich uit over zeven heuvels. Er zijn verschillende wijken met bezienswaardigheden, winkels, horecagelegenheden en een eigen karakter en sfeertje. Een beroemde wijk is Alfama. Dit is de oudste wijk van Lissabon met steile straatjes, trappetjes en gevels versierd met prachtige azulejo.  Een aanrader is een ritje met één van de trammetjes. Alfama is ook de bakermat van de Fado het Portugese levenslied. Je vindt in deze wijk veel fadohuizen en bars. Andere leuke wijken zijn Baixa met  prachtige straatjes, pleinen en gezellige terrasjes. Of ontdek de smalle straatjes met designwinkels in Bairro Alto. Je kan hier heen lopen of met één van de drie trammetjes de heuvel opgaan. Mogelijkheden om uit te gaan vind je aan de Avenida 24 de Julho dit is een lange boulevard met discotheken en bars.

Een leuke manier om de stad te ontdekken is op de fiets met een fietstocht van Bajabikes.

Baja Bikes

Porto

Porto ligt aan de river de Douro en is bekend vanwege de portwijn. De stad kan het beste per voet verkend worden. De oude volkswijk Ribeira is het kloppende hart van Porto. Een wandeling voert je langs kleurrijke huizen met ingelegde azulejos, levendige markten en vissers die hun boten aanleggen. Als de avond valt, vind je in Ribeira eethuisjes en barretjes, vooral ook aan de rivierboulevard beneden. in de wijk Vila Nova de Gaia vind je de wijnkelders waar je wijn kan proeven. Ook een boottochtje over de Douro is aan te raden. En uiteraard kan je Porto ook op de fiets ontdekken met Bajabikes.

Alentejo

Deze provincie ligt tussen Lisboa en de Algarve en is de grootste provincie van Portugal. Je vindt hier goudkleurige graanvelden, kurkbossen, wijnranken op glooiende heuvels maar ook mooie stranden.  Daar tussen vind je indrukwekkende kastelen en witte dorpjes. De kust van Alentejo is ruig en bestaat vooral uit hoge kliffen. Je moet zeker een bezoek brengen aan Évora. Het historische centrum van deze oude stad staat op de Werelderfgoedlijst. Breng een bezoek aan de kathedraal, het klooster, de universiteit en de Romeinse tempel en aquaduct. Bij de plaats Elvas vind je het grootste bastion ter wereld. Dit is een stervormig fort met een omtrek van 10 km. Ook het nabijgelegen 7 km lange aquaduct met 843 bogen is de moeite waard om te bekijken. Vanuit het dorpje Marvão heb je  een geweldig uitzicht over de regio. Doordat de Alentejo een redelijk vlak landschap heeft is het de ideale bestemming om te fietsen, wanden of tochten per paard te maken.

De Algarve

De Algarve is een geliefde zonbestemming en ook in de wintermaanden is de temperatuur hier nog prima. Bezoek de bekende badplaatsen als Albufeira en Monte Gordo en geniet van het heerlijke Portugese eten. Albufeira is een schilderachtig plaatsje met leuke smalle straatjes in het oude centrum. Praia da Oura is de hotewijk met de gezellige ‘strip’ en een mooi strand. In de zomermaanden wordt Albufeira ook veel bezocht door jongeren.
Monte Gordo ligt vlakbij de Spaanse grens en heeft een 15km lange strand en een sfeervolle palmenboulevard. Het vlakke landschap is zeer geschikt voor het maken van fietstochten.
Praia da Rocha is een gezellige badplaats aan een spectaculaire rotsachtige kust. Bezoek de overblijfselen van het Arabische verleden in de stad Silves. Zelf vind ik het stadje Lagos ook een aanrader. Het gezellige centrum heeft veel winkeltjes, restaurantjes en barretjes en er is een prachtige boulevard.

Madeira bloemeneiland

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Portugese bloemeneiland. Het is een vakantiebestemming voor rustzoekers en wandelaars. Op Madeira vind je prachtige kliffen, vulkanische stranden, natuurbaden, hoge bergen met indrukwekkend uitzicht en veel historische plaatsen. Er zijn mooie kustplaatsen, een bijzondere keuken en uitstekende golfmogelijkheden. Madeira is een ideaal eiland voor een wandelvakantie.

De hoofdstad Funchal is de enige echte stad op het eiland, hier vind je levendige pleintjes met restaurants, bars, terrassen en winkels. Je moet zeker een bezoek brengen aan de Mercado dos Lavradores. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Madeira. De markt is gevestigd in een gebouw uit de dertiger jaren.  Ook een aanrader is de oude wijk Zona Velha. Hier is iedere voordeur of gevel beschilderd door een andere kunstenaar. Hou je van voetbal bezoek dan het CR7 museum. Vanuit de stad kan je met de kabelbaan naar Monte waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de baaien en valleien.
Aan de Noordkust van het eiland vind je het laurierbos Laurissilva, dit bos staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en beslaat 20% van het eiland. Je vindt hier laurierbomen, orchideeën, geraniums en de emblematische blauwe Massaroco – ook wel de Trots van Madeira genoemd. Aan de zuidkust van het eiland ligt Caniço een landelijk plaatsje omringd door bananenplantages.

Op Madeira vind je meerdere feestelijkheden op zoals carnaval, het Bloemenfeest, het Festival Atlântico en de nieuwjaarsviering met prachtig vuurwerk.

De Azoren

De Azoren is een eilandengroep met 9 eilanden in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep staat bekend om de natuur en veelzijdigheid. São Miguel is het grootste eiland en verwondert je met bijzondere kratermeren, heerlijke thermale bronnen, en indrukwekkende vulkaanmeren. Ben je op zoek naar witte stranden en warm zeewater breng dan een bezoek aan Santa Maria.

Op de andere eilanden Terceira, Pico, Graciosa, Faial en São Jorge vind je onder andere actieve vulkanen en fleurige hortensia’s. Op Flores vind je watervallen en vulkaanmeren.
De Azoren zijn geschikt voor natuurliefhebbers en wandelaars maar ook voor iedereen die eens wat anders wil. Ook kan je op de Azoren dolfijnen en walvissen spotten.

Wil je op vakantie naar Portugal, Madeira of de Azoren vraag dan een reisvoorstel aan.

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld: De munteenheid van Portugal is de Euro

Reisdocumenten: voor Portugal heb je een geldig paspoort of ID nodig. 

Vaccinaties:  voor Portugal zijn er geen vaccinaties nodig

Tijdverschil: tijdens onze zomertijd is het in Portugal een uur vroeger

Taal: Portugees