Peru

Peru is het land van de Inca's, de lama's, de indrukwekkende natuur, de sfeervolle oude steden en natuurlijk het wereldwonder Machu Picchu. 

Lima

De hoofdstad van het land is Lima. Ooit was het een mooie koloniale stad maar tegenwoordig is het een beetje chaotisch de stad is gelegen aan de kust. Het middelpunt van de stad is het Plaza de Armas met in het midden een bronzen fontein en de gele Cathedral de Lima. Architectonische hoogtepunten in Lima zijn het stadhuis, het klooster van San Francisco, het Plaza Mayor en de stadsmuren . Vanaf het Plaza de Armas lopen de winkelstraten in alle richtingen de stad in.  Net buiten het centrum ligt Miraflores,  één van de rijkere wijken. Veel toeristen overnachten hier omdat het hier veiliger is en vlakbij het strand gelegen is. In Miraflores vindt je de Indiase markt, het Maria Reiche Park, de promenade Cisneros en het park van de liefde.
Er zijn genoeg bars, restaurants en clubs. In Lima vind je verschillende bars waar je kan genieten van de authentieke cocktails van Peru zoals de Pisco Sour of de Chilcano.

Arequipa

De tweede stad van Peru is Arequipa deze Witte stad is omringd door drie vulkanen, Misti, Chachani en Pichu. Het centrum van Arequipa staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het Santa Catalinaklooster is de bekendste bezienswaardigheid in de stad, achter de dikke muren vind je een labyrinth van smalle straatjes. Sinds 1970 is het opengesteld voor het publiek daarvoor woonde er nonnen.  Ook de witte kathedraal aan het Plaza de Armas is de moeite waard om te bezoeken. Vanaf het Yanahuara Scenic viewpoint kan je de drie vulkanen zien die de stad omringen. Vergeet niet om in Arequipa te gaan genieten van de Peruaanse keuken in de Picanterias. Dit zijn traditionele restaurants waar nog gekookt wordt op brandhout.

Vanuit Arequipa kan je de 160 km verderop gelegen Colca Canyon bezoeken. De gaten in de kloof worden Colca’s genoemd en het verhaal gaat dat de Inca’s hierin hun voedsel bewaarden.
In deze kloof leven de Andescondors, deze vogels hebben de grootste spanwijdte van de wereld en het is een bedreigde diersoort. In het dorpje Chivay kan je heerlijk ontspannen in één van de warmwaterbronnen.

Cusco

Cusco is de hoofdstad van het Inca rijk en is één van de mooiste steden van Zuid Amerika maar ook de toegangspoort naar Machu Picchu. De stad ligt op een hoogte van 3360 meter. In en rondom de stad zijn veel ruïnes van oude Inca tempels terug te vinden. In het centrum van Cusco ligt het centrale plein Plaza de Armas waar de Catedral de Cusco staat. Op het plein vind je tegenwoordig ook veel bars en restaurants. Er zijn veel kleine smalle zijstraatjes met kinderkopjes waar allerlei leuke kleine winkeltjes zijn.  De Mercado San Pedro is ook een aanrader als je in Cusco bent. Een bezoek aan Sacsayhuamán,  dit zijn gigantische ruïnes uit de Incatijd is zeker ook de moeite waard. Zoek je een bijzonder souvenir bezoek dan het plaatsje Cinchero op 25 km afstand van Cusco, hier wordt wol geverfd en verwerkt tot de kleurrijke stoffen die u overal in Peru ziet.

Cusco is de beste plaats om alpacawol, textiel, handwerk en kunstwerken op de lokale markten te kopen. De ideale plaats om tijdens je bezoek souvenirs te kopen, is San Blas, tien minuten lopen van het centrale plein.

Wil je Machu Picchu bezoek bestel dan vast hier van te voren kaarten om zeker te zijn dat je dit zevende wereldwonder kunt bezoeken.

De Inca Trail

De Inca Trail  is de weg die de Inca’s aan hebben gelegd van Cusco naar Machu Picchu hun verborgen stad. Het is populairste hike van Zuid Amerika en de officiële trail duurt vier dagen.
De trail is afzien maar als je op de vierde dag de zon op ziet komen bij de Zonnepoort weet je dat het de moeite waard was. Er is ook een verkorte versie van 48 uur en een zwaarder alternatief de Salkantay Trail. Vooral tussen April en Oktober is het erg druk op de trail.

Een andere bezienswaardigheid in Peru zijn de Nazca Line die alleen maar goed te zien zijn vanuit de lucht. In een klein vliegtuigje kan je met 6 tot 8 personen een vlucht maken over de beroemde Nazcalijnen. Verder is Nazca een simpel stadje in de oranje Pampa Colorade woestijn. Vlakbij Nazca ligt Cerro Blanco de hoogste zanduin ter wereld en op 2.5 uur rijden ligt Huacachina dit zijn de perfecte plekken  om te sandboarden.

Op de grens met Bolivia vind je het Titicacameer van 8340 km2 groot. Het is het hoogste meer ter wereld. Rondom het meer wonen de Uros en Aymarastammen in zelfgemaakte rieten huisjes. Het bekendste eilandje in het meer is Isla del Sol volgens de Inca legendes is hier de zonnegod geboren.

Regenwoud van de Amazone

Meer dan 60% van Peru is bedekt door regenwoud. Er zijn twee hoogtepunten in het regenwoud Iquetos, in Loreta daar vind je ‘s werelds grootste voor auto’s onbereikbare stad. Dit is de toegangspoort tot de Amazone. En Puerto Maldonado wat toegang bied tot het Manu National Park en het Tambopata National Reserve en Madre de Dios regio. Het Parque Nacional de Manu is een van de bekendste nationale parken van Peru. Hier vind je meer dan 1000 verschillende vogelsoorten en dertien apensoorten. Verder vind je hier reuzenotters, capybaras, tapirs en heel af en toe een luipaard.

De grote afstanden tussen de steden in Peru worden veel met binnenlandse vluchten overbrugd maar ook zijn er veel bestemmingen te bereiken per trein.

Een spectaculaire maar lange treinreis is de Central Andino trein van Lima naar Huancayo, deze spoorlijn gaat naar het hart van Peru en is de op één na hoogste spoorlijn van de wereld. De treinreis duurt 11 uur en overwint 4780 hoogtemeters en maakt gebruik van 58 bruggen en 69 tunnels. Deze treinreis is erg luxe en een unieke reis voor elke treinliefhebber.

Er zijn georganiseerde reizen naar Peru maar het is ook mogelijk om een individuele rondreis op maat samen te stellen.

Wil je zelf op vakantie naar Peru vraag dan een reisvoorstel aan.

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld: De Sol is de officiële munteenheid van Peru.

Reisdocumenten:  reizigers uit Nederland hebben geen visum nodig bij een verblijf van minder dan 90 dagen.  Het paspoort moet nog geldig zijn bij vertrek uit Peru

Vaccinaties: 

Tijdverschil:  In Peru is het zes uur vroeger dan in Nederland

Taal: Spaans is de officiële taal in Peru. In de grote steden en in toeristische plaatsen wordt af en toe wel Engels gesproken.

Klimaat:  Peru heeft diverse klimaatzones:

  • Kustregio = subtropisch
  • Amazonegebied = tropisch
  • Andes = hooggebergte