Oeganda

Oeganda is bekend vanwege de berggorilla’s en chimpansees. Het land heeft meer te bieden. Je vindt er meren, rivieren, watervallen, moerasland, grasvlaktes, tropisch regenwoud en een vriendelijke bevolking.

In de natuurparken vind je diverse soorten wild, zoals olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en zebra’s

Het grootste  wildreservaat van Oeganda is Murchison Falls National Park. Door het park loopt de rivier de Nijl, waar je antilopen, buffels, giraffen, olifanten en honderden verschillende vogelsoorten aantreft.  De wereldberoemde Murchison watervallen zijn indrukwekkend  met een enorme kracht wringt de Nijl zich door een zes meter smalle spleet in de rotsen en valt ongeveer veertig meter omlaag. Er stroomt 360.000 liter water per seconde doorheen.

Het Queen Elisabeth National Park

Dit is het bekendste nationale park van Oeganda. Het ligt in het westen van het land. Er leven ijsvogels, nijlpaarden, olifanten, leeuwen en buffels.

Het Bwindi Impenetrable National Park

Het Bwindi impenetrable National park ligt in het zuidwesten van het land. Bwindi is het woongebied van bijna de helft van ‘s werelds laatste berggorilla’s, zo’n 800 dieren. De andere helft van de populatie bevindt zich over de grens in Rwanda. Als je op zoek wilt naar de berggorilla’s dan moet je er rekening mee houden dat er maar een aantal permits per dag af worden gegeven. In Oeganda koop je zo een permit nog voor $ 700 per persoon maar in Rwanda is dat al $ 1500 per persoon.

Voordat je op zoek gaat naar de gorilla’s krijg je eerst een uitgebreide instructie van ervaren gidsen. Na een inspannende wandeltocht van soms wel enkele uren door het woud, wacht jouw beloning. Als je geluk hebt kan je op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren komen en ze van dichtbij observeren.

Het Kibale Forest National Park

Het Kibale Forest National Park ligt in het westen van Oeganda. Het park is beroemd om de chimpansees die er leven.  De kans dat je de chimpansees tijdens een trekking tegenkomt in het bos is wel 90%.  Je gaat gewoon op het gekrijs en geschreeuw af dan komt je ze vanzelf tegen. Er zijn speciale chimpansee trektochten die je kunt maken onder begeleiding van een gespecialiseerde ranger.

De ranger geeft informatie over het gebied en over het gedrag van de chimpansees. De tocht kan variëren van één tot vier uur, afhankelijk van waar de chimpansees zich bevinden. Per dag mogen er drie groepen van maximaal zes tot acht mensen met een ranger mee op een tracking. Dus het is verstandig om dit voor vertrek te reserveren net als de permit voor de berggorilla’s want deze worden maar beperkt verstrekt.

Verder vind je in Oeganda nog diverse meren zoals Lake Victoria dat met 68.800 km2 het grootste zoetwatermeer van Afrika is. En Lake Bunyonyi een kratermeer omringd door groene natuur. Dit is een zoetwatermeer er leven geen krokodillen of nijlpaarden.

Staat een ontmoeting met een berggorilla ook nog op je bucketlist vraag dan een reisvoorstel aan en ik regel je droomreis.

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld: De munteenheid van Oeganda is de Oegandese shilling (Ush)

Reisdocumenten:  voor Oeganda heb je een paspoort nodig die nog zes maanden is na aankomst in Oeganda. 

Vaccinaties: worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.  Een actueel advies  over  vaccinaties is terug te vinden op de website van Thuisvaccinaties   

Tijdverschil: tijdens onze wintertijd is het in Oeganda 2 uur later dan in Nederland en in de zomertijd is het 1 uur later.

Taal:  de hoofdtaal in Oeganda is Engels

Klimaat: Oeganda heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van Maart tot April en van Oktober tot November.