Krakau

één groot openluchtmuseum

Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en één groot openluchtmuseum. De stad wordt ook wel het Florence van het Oosten genoemd.

Krakau is een heerlijke relaxte stad. De stad kent een oud en een nieuw gedeelte. Krakau heeft het geluk gehad dat het tijdens de tweede wereldoorlog niet verwoest is. Het is een universiteitsstad en heeft daardoor een bruisend nachtleven.

Het oude gedeelte Stare Miasto, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier ligt Rynek Glowny het op één na grootste marktplein van Europa. Dit marktplein vormt het hart van de stad. Je vindt hier terrassen, cafés, winkeltjes en een 16 eeuwse markthal genaamd de Lakenhalle. In de Lakenhalle  kan je leuke souvenirs kopen. De Mariakerk op het plein met zijn twee ongelijke torens is een geliefde bezienswaardigheid, vanuit een raampje in de hoogste toren blaast elk uur een trompetter een deuntje.

De Wawel

De Wawel is een 228m hoge heuvel in het centrum van Krakau en gelegen aan de rivier de Wisla. Op deze heuvel vind je diverse historische gebouwen zoals de kathedraal, het Koninklijk paleis en de drakengrot.

Joodse wijk Kazimierz

Tijdens je stedentrip naar Krakau mag een bezoek aan de Joodse wijk Kazimierz niet ontbreken. In deze wijk zijn grote delen van de film Schindler’s List opgenomen. Verder vindt je hier cafés, restaurants en in de zomermaanden gezellige terrasjes en wat kerken en museums.

Wil je een echte Poolse snack eten probeer dan de beroemde zapkanki . De lekkerste zapkanki is te krijgen midden op Plac Nowy.

De Wieliczka zoutmijn

De Wieliczka zoutmijn is de oudste zoutmijn van de wereld. Je kan de zoutmijn ontdekken door een route van 3 kilometer te volgen. Je ziet hier standbeelden, kamers en zoutmeren.

Auschwitz

Wanneer je in Krakau bent mag een bezoek aan Auschwitz niet ontbreken. Het is één van de meest indrukwekkende plekken van de wereld. Tijdens een rondwandeling bezoek je alle belangrijke gebouwen en overblijfselen. Jouw gids vertelt je wat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Je bezoekt ook het vernietigingskamp Auschwitz II Birkenau. Dit is de grootste begraafplaats ter wereld. Tevens vind je hier het internationale gedenkteken voor de slachtoffers. Als je Auschwitz wil bezoeken raad ik je aan om dit van tevoren te reserveren.

Een hele leuke manier om de stad te ontdekken is tijdens een fietstocht met een Nederlandse of Engels gids.
Baja Bikes

Lees hier mijn verslag over Krakau. 

Wil je een stedentrip naar Krakau maken in groepsverband of individueel vraag dan een reisvoorstel aan.