Glimpse of Paradise Sri Lanka

Glimpse of Paradise Sri Lanka
olifanten in Kaudulla National Park

In Oktober 2018 mocht ik op uitnodiging van lokale agent Bernard Tours de rondreis een Glimpse of Paradise in Sri Lanka maken. Helaas zijn er in 2019 verschrikkelijke aanslagen geweest maar langzaam komt het land er weer bovenop. 
Sri Lanka is  een land met mystieke tempels, mooie zandstranden en een prachtige natuur en olifanten. Het is een ideaal land om rond te reizen met een privé chauffeur waardoor u optimaal en op een ontspannen manier van de omgeving kunt genieten en toch veel van het land kan zien. Zelf rijden is geen optie omdat het verkeer erg druk en chaotisch is.

Glimpse of Paradise Sri Lanka

DAG 1

Samen met mijn collega werden we ontvangen op de internationale luchthaven van Sri Lanka Bandaranaike International Airport.  Onze gids/chauffeur Sarath stond op ons te wachten met een mooie bloemenkrans om ons welkom te heten op het eiland. Onze eerste nacht verbleven we in hotel Goldi Sands in Negombo. Dit hotel ligt aan het mooie zandstrand. We hebben even een korte stadstour gedaan. In Negombo  vindt je de Dutch Canals vroeger hebben Nederlanders hier diverse kanalen gegraven. Het is ook mogelijk om hier een boottochtje te maken. Andere bezienswaardigheden zijn de Dutch fort en de vissershaven en de vismarkt. Achter de vismarkt vindt u op het strand een hele grote droogplaats voor allerlei soorten vis.

Dutch Canal Negombo Dutch fort 1 vismarkt Negombo gedroogde vis Negombo

 

 

 

DAG 2

De volgende ochtend worden we door Sarath opgehaald voor onze eerste stop het Pinnawala Elephant Orphanage, een opvang voor olifanten. De olifanten zitten aan de ene kant van de weg in de opvang een mooi aangelegd park en ze worden twee keer per dag naar de andere kant van de weg gebracht om te baden in de rivier.  Wij hebben een beetje pech want het water is erg hoog en er komen maar een paar olifanten. In het park zelf kan je zien hoe een baby olifant de fles krijgt en hoe de olifanten verzorgd worden. Na het bezoek aan de opvang rijden we door richting Sigiriya waar we onze eerste nacht in hotel Wewa Addara doorbrengen. Het hotel is gelegen aan het Kayanwala meer en vanuit de tuin heb je zicht op de Sigiriya Rock. Dit is ook een ideale plek voor vogelspotters. Wij hebben er heerlijk gegeten alleen als u van een wijntje of biertje houdt moet u die zelf van tevoren halen in de supermarkt.

Pinnawala Elephant Orphanage Olifanten badderen in de rivier olifanten opvang Pinnawela Wewa Adara hotel zwembad

DAG 3

Vroeg opstaan, want we gaan de beroemde Sigiriya leeuwenrots beklimmen 1200 treden. Deze rots staat op de werelderfgoed van Unesco. De entree prijs is 25 dollar en vanaf 07.00 kunt u naar binnen. Pas op bij de entree staan veel gidsen die zich aanbieden om tegen betaling mee te lopen naar boven. De route staat duidelijk aangegeven dus een gids is overbodig. Het is vandaag een feestdag Full Moon Day dus ook al de locals gaan de Sigiriya rock beklimmen. Halverwege de rots komt u bij muurschilderingen en een stukje hoger komt u op een plateau waar de overblijfselen van leeuwenpoten zijn. Daarvandaan gaat een stijle stalen trap naar de top van de rots. Wauw wat een geweldig uitzicht heb je vanaf de top en er zijn veel overblijfselen te zien van het paleis wat ooit op de top heeft gestaan. Het is een hele klim maar de moeite dubbel en dwars waard. De weg naar beneden is een stuk makkelijker.

Sigiriya Rock Sri Lanka leeuwenpoot Sigiriyarock top of Sigiriya Rock sigiriya Rock

Jeepsafari Kaudulla National Park 

Na deze beklimming gaan we ons even heerlijk een uurtje laten masseren bij een spa. Met vieze plakkerige haren van de massage gaan we daarna op jeepsafari in Kaudulla National park. Langs de weg stoppen we bij een jeep verhuur bedrijf en in de jeep rijden we richting het national park. Daar aangekomen zijn we niet de enige jeep en het regent bakken uit de hemel. Gelukkig wordt het na een half uurtje droog en zien we de eerste groep olifanten lopen daarna zien we in de verte een hele rij jeeps staan en daar staat een nog grotere groep olifanten met ook een paar baby olifanten. Zo gaaf om dit van zo dicht bij te kunnen zien. Na een hele boel foto’s en filmpjes gemaakt te hebben gaan we weer richting de uitgang. Dit was een bijzondere ervaring.

Kaudulla national park jeep safari Kaudulla national park olifanten in Kaudulla national park Jeepsafari Kaudulla national park

Vanavond slapen we in de Fresco water villa in Sigiriya.   Een mooie maar drukke accommodatie. Deze accommodatie wordt gebruikt als hotel voor groepsrondreizen van Fox en TUI.

DAG 4

Vandaag gaan we op weg naar Kandy, maar eerst gaan we de gouden tempel van Dambulla bezoeken. Het hele complex staat op de werelderfgoed van UNESCO. Het tempelcomplex bestaat uit vijf grotten waar u verschillende boeddha’s kunt bekijken. Er zijn een paar liggende boeddha’s en mooie schilderingen op muur en plafond. Het is een hele klim naar boven maar het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Gouden Tempel van Dambula De gouden rotstempel van Dambulla stoepa in gouden tempel van Dambulla tempel van Dambulla

Daarna brengen we een bezoek aan een spicefarm en een edelsteen fabriek met uiteraard de mogelijkheid om wat te kopen. Gidsen in Sri Lanka krijgen commissie als ze toeristen naar dit soort bedrijven brengen.  Aan het eind van de middag gaan we naar een lokale dansshow. De kosten waren 1000 rupee dus we waren erg nieuwsgierig naar de show, maar deze show was erg mooi en leuk gedaan.

bezoek aan kruidenfarm Vanille plant  traditionele dansshow

Deze avond slapen we in het Ozo hotel Kandy, een mooi design hotel met een geweldige rooftop bar waar we heerlijk hebben genoten van een hapje en een drankje.

Dag 5

Na een heerlijk ontbijt gaan we richting de belangrijkste tempel van Sri Lanka, de tempel van de Tand. Bij de ingang worden we opgewacht door onze gids. Onze rokken zijn niet lang genoeg dus we moeten nog een sjaal over onze rok heen. Verderop moeten we ook onze schoenen inleveren. Onze gids verteld een hoop over de geschiedenis van de tempel. Drie keer per dag is er een ceremonie. En op de eerste verdieping staan rijen mensen die lotusbloemen komen offeren.  Om 09.45  gaat er een deurtje open en dan kan je tot de boedha bidden voor een happy live.  Het is heel indrukwekkend om dit te zien. Na een wandeling over het tempelcomplex gaan we terug naar de auto.

tempel van de tand Kandy tempel van de tand Kandy lotus bloemen die geofferd worden boedha in tempel of de tand

Nuwera Eliya 

We gaan richting Nuwera Eliya maar halverwege kunnen we niet verder omdat stakende theepluksters de weg geblokkeerd hebben. Na wat overleg met andere chauffeurs besluiten we een route achterlangs te nemen. We komen door piepkleine dorpjes en de wegen zijn erg slecht maar ook wel weer een bijzondere ervaring om mee te maken. Later dan gepland komen we aan bij de Ramboda watervallen waar we gaan lunchen en wat foto’s maken van de waterval.

Theeplantage schooltje Sri Lanka  Ramboda waterval Damro theefabriek

Daarna maken we nog een stop bij de Damro thee fabriek waar we te zien krijgen hoe thee gemaakt wordt nadat het geplukt is. Als het bijna donker is arriveren we bij ons overnachtingshotel Silver Dew. Dit hotel is een teleurstelling het is er ijskoud en iets te eten hadden ze niet dus we hebben de avond door moeten brengen onder ons dekbed met een Sultana,  thee en Netflix.

Dag 6

Na een redelijke nacht en een onsmakelijk ontbijt wilde we zo snel mogelijk weg uit dit vieze hotel. We rijden naar het centrum van Nuwara Eliya of te wel Little England om even een wandeling te maken. Overal zie je de Engelse invloeden terug zoals bij het postkantoor en de bank maar ook bij de golf club en de hotels. Na een heerlijke cappuccino in de tea lounge van het Grand hotel moet ik natuurlijk naar de toilet deze is in het hotel zelf. Bij de ingang staat een vriendelijke portier die zo enthousiast is dat wij reisagenten zijn dat die aanbied om ons dit bijzondere hotel te laten zien. Het hotel is echt bijzonder en sfeervol echt een aanrader voor een verblijf in Nuwara Eliya. Na deze onverwachte rondleiding stappen we in de auto voor een lange autorit van 5 1/2 uur naar de kustplaats Induruwa.

Postkantoor Nuwara Eliya tuin golfclub the Hill Tuin Grand Hotel Nuwara Eliya Grand hotel Nuwara Eliya

We rijden langs de vele theeplantages die in dit deel van Sri Lanka zijn en gaan op zoek naar de theepluksters. Het duurt vrij lang voordat we ze zien maar dan zijn het er ook heel veel zodat we mooie foto’s kunnen maken. We stoppen ook nog bij twee watervallen de St. Clearwaterfall en de Devon Falls.

st. Clear waterval Devon falls Sri Lanka Theepluksters omgeving Nuwara Eliya theeplantages

Onderweg lunchen we bij het sfeervolle Plantion hotel aan de Kelani River in KithulGala. Op deze rivier kan je raften. In het donker komen we aan in het Pandanus Beach Resort & Spa en krijgen we een mooie swim up kamer. Gelukkig is het zwembad nog een half uur open dus een frisse duik na zo een lange autorit is wel even lekker. s’ avonds gegeten in het restaurant en daarna heerlijk op het strand genoten van een drankje en live muziek.

raften op de Kelani rivier Kelani rivier Sri Lanka Strand Pandanus beach resort & spa

DAG 7

Vandaag hoeven we niet zo vroeg op pad dus we gaan eerst even zwemmen en langs het strand wandelen. Daarna komt Sarath ons ophalen voor een bezoekje aan de schildpadden opvang. Erg mooi om te zien wat ze hier voor de schildpadden doen.

strand van Induruwa verse vis op het strand van Induruwa  baby schildpadjes van 1 dag oud

Na dit bezoek brengt Sarath ons naar het RIU Sri Lanka waar wij onze laatste paar uurtjes op het eiland gaan genieten. We krijgen een geweldige kamer op de 5e verdieping en we worden ontvangen met een heerlijke fles champagne. Na de lunch zijn we klaar om te genieten van het zonnetje maar helaas gaat het regenen. Dus lekker relax een boekje lezen bij de bar. Om half 7 krijgen we nog een rondleiding door het hotel en zien we hoeveel verschillende kamersoorten er zijn. Daarna gaan we heerlijk  a la carte eten in het Steak restaurant. De leiding over de restaurants is in handen van de Belgische Philipe een erg aardige man. Dit was de perfecte afsluiting van ons rondreis door Sri Lanka

Champagne Riu Sri Lanka zwembad Riu Sri Lanka Strand Riu Sri Lanka Lobby Sri Lanka 

DAG 8

Om 4.00 gaat de wekker om 4.30 staat onze chauffeur klaar om ons naar de luchthaven te brengen. Dit is ongeveer 2 uur rijden vanaf het Riu hotel. Bij de luchthaven nemen we uitgebreid afscheid van onze chauffeur/gids Sarath die ons heel veel van Sri Lanka heeft laten zien maar ook veel heeft verteld over het land. Na een korte overstap in Dubai zijn we om 19.10 weer veilig met Emirates in Nederland. Het was een geweldige reis die ik dankzij Bernard Tours heb mogen maken. Ik heb nog maar een klein stukje gezien van Sri Lanka maar ik ga zeker nog eens terug.

Wilt u na het lezen van mijn verslag ook de rondreis a Glimpse of Paradise Sri Lanka doen ? Of wilt u liever een andere rondreis privé of georganiseerd doen ? vraag dan een reisvoorstel aan.

Reisvoorstel aanvragen