Cuba

Bij een vakantie naar Cuba denk je meteen aan zon, strand, sigaren,  rum, Che Guevara en oude auto’s.

Havana

De hoofdstad van Cuba is de bruisende stad Havana, een geweldige stad waar van alles te zien en beleven valt. Je kan hier gerust een paar dagen door brengen dan heb je nog lang niet alles gezien.

De wijk Habana Vieja staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt hier kleurrijke koloniale gebouwen, mooie pleintjes en een relaxte sfeer. In het oude centrum vind je ook vier bezienswaardige pleinen het Plaza San Francisco de Asis, Plaza de La Catedral, Plaza Vieja en Plaza de Armas. Een echt uitgaansgebied heeft de stad niet maar er zijn genoeg bars of clubs om een drankje te doen. La Bodequita del Medio is de beroemdste bar van de stad. Een tochtje in een oldtimer door de stad mag natuurlijk niet ontbreken bij uw bezoek aan Havanna. Plaza de la Revolución is het politieke hart van de stad. Op dit plein staat het José Martimonument.

Op 150 km van Havanna  ligt de provincie Pinar del Rio hier vind je de beste tabaksplantages van de wereld. Bij het dorpje Viñales kan je een boottochtje maken door een grottenstelsel maar je kunt hier ook paardrijden en wandelen door de tabaksvelden. Het is ook super leuk om een fietstocht door de stad te maken met een gids van Baja Bikes

Baja Bikes

Santa Clara

In Santa Clara bevindt zich het mausoleum van Che Guavarra en een museum vol allerlei persoonlijke bezittingen van de Cubaanse held. Op Plaza de la Revolución vind je een reusachtig bronzen beeld met aan de voet het mausoleum met Che zijn stoffelijke resten. Verder is het plein Parque Vidal het middelpunt van de stad. Het is een levendig plein waar ’s avonds livemuziek wordt gespeeld. Een stop van één dag in Santa Clara is voldoende

Cienfuegos

Cienfuegos is een heerlijke stad om lekker rond te slenteren. Begin je wandeling in het centrale José Marti Park, omringd met prachtige kleurrijke oude gebouwen. Hier vind je een heuse Arc de Triomf, de stad is gebouwd door de Fransen en dat zie je overal terug. Via de Paseo del Prado, de boulevard van Cienfuegos, loop je over de Malecon naar de chicste wijk van de stad in het meest zuidelijke puntje. In de wijk Punta Gorda vind je de mooiste casas particulares van Cuba.

Trinidad

De stad Trinidad is net een openluchtmuseum. Je vindt hier prachtige gerestaureerde gebouwen in pasteltinten, paardenkarren en muziek. Rond de Plaza Mayor bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de kerk van Sint Franciscus, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet. Trinidad is een ideale combinatie van strand en cultuur.
De stad is benoemd tot UNESCO werelderfgoed.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is de stad van de muziek en na Havana de grootste stad van Cuba. De stad is gelegen aan een baai en omgeven door bergen. Santiago de Cuba is de bakermat van de traditionele Cubaanse muziek en je vind er overal kleine podia en cafés waar de swingende salsa klinkt.  Anders dan in andere steden in Cuba,  ziet u in Santiago de Cuba duidelijk de Afrikaanse invloeden terug.
Het plein Parque Céspedes is het middelpunt van de stad met de grote kathedraal en het stadhuis. Op het balkon van dit stadhuis sprak Fidel Castro voor het eerst het Cubaanse volk toe na de overwinning van de Cubaanse revolutie op 1 januari 1959.
Rondom het plein is een wirwar van oude straatjes waar op veel muren van de huizen in graffiti ‘Viva Fidel’ staat geschreven.
In de maand Juli staat Santiago de Cuba een week lang in het teken van het zomercarnaval, met een optocht die zich bijna kan meten met die in Rio de Janeiro.

Strandbestemmingen

Varadero is de bekendste strandbestemming van Cuba, gelegen op een schiereiland van 20 km lang en 1 km breed. Je vindt hier veel all inclusive hotels die van alle gemakken zijn voorzien. Het strand is zeer geschikt voor kinderen en er zijn veel watersportmogelijkheden en je kan hier perfect duiken, er liggen verschillende scheepswrakken.

Een andere bekende badplaats is Guardalavaca in het oosten van Cuba.  Vanuit Nederland wordt er rechtstreeks gevlogen op Holguin wat op 3.5 uur rijafstand ligt.  In Guardalavaca vind je veel hotels en stranden waaronder het bekende Playa Esmeralda.

Er zijn ook veel mooie Cayo’s waar je heerlijk kunt genieten van zon, zee en strand. De mooiste is Caya Coco deze Caya is bereikbaar via een brug en naast paradijselijke stranden vind je hier ook mangrove en flamingo’s.

Een van de beste duikplekken van Cuba is Punta Francés hier ligt een wrak, er zijn grotten en koraalriffen.

Cuba is een hele bijzondere bestemming. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om een autorondreis te maken door dit geweldige land. Uiteraard is een georganiseerde rondreis ook mogelijk.

.Wist je dat je tegenwoordig ook een camper kan huren op Cuba!

Wil je liever op eigen houtje het eiland verkennen dat kan met de lokale busmaatschappij Via Azul.

Wil je zelf Cuba gaan ontdekken vraag dan een reisvoorstel aan.

Nuttige Info

Nuttige Info