Costa Rica "Pura Vida"

"Pura Vida" is een populaire uitdrukking in Costa Rica die diepgeworteld is in de cultuur van het land.

In Costa Rica wordt "Pura Vida" niet alleen gezien als een uitdrukking, maar als een levensstijl. Het weerspiegelt de relaxte, vriendelijke en gastvrije cultuur van het land. Overal waar je bent of loopt roepen mensen lachend Pura Vida naar je.

Costa Rica heeft mij aangenaam verrast, wat een fantastisch land met een prachtige natuur en onwijs vriendelijke mensen. Wist je dat een kwart van Costa Rica is bekleed met een onaangetast, beschermd regenwoud.

Je reis door Costa Rica begint en eindigd bijna altijd in  Hoofdstad San José. Een derde van de totale bevolking van Costa Rica (in de volksmond Tico’s genoemd) woont in San José. Vlakbij de stad zijn een paar heerlijke hotels waar  je even een paar dagen bij kan komen en kan wennen aan het klimaat. Vlakbij de stad kan je koffieplantages bezoeken waar je alles leert over koffie.  Er zijn talloze winkelcentra en restaurants, levendige markten en je vindt er een exclusief nachtleven.

 

Tortuguero Nationaal Park

Tijdens je reis door Costa Rica moet je echt Torguero Nationaal park bezoeken. Tortuguero bevindt zich in het noordoosten van Costa Rica en is alleen bereikbaar per vliegtuig of boot.  Het handigst is om je reis na een paar dagen in San Jose te starten in Tortuguero. De accommodatie in Tortuguero regelt je transfer vanaf San Jose en na je verblijf staat je huurauto klaar bij de parkeerplaats. Scheelt weer paar dagen autohuur.

De oudste en grootste bomen in Tortuguero zijn de amandelbomen. Het park werd opgericht om het nestgebied van de zeeschildpadden te beschermen. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestplekken voor een drietal met uitsterven bedreigde zeeschildpadden.  Alleen met een erkende gids mogen de stranden ‘s avonds laat bezocht worden. Wij hadden het geluk dat tijdens ons bezoek de eitjes uitkwamen en de schildpadjes naar de zee liepen. Echt heel bijzonder om dit mee te mogen maken.

 

El Arenal

De Arenal vulkaan behoort tot het Parque Nacional Volcán Arenal.  Het grootste deel van het nationaal park is begroeid met nevelwoud en regenwoud, rijk aan plant en diersoorten, rivieren, watervallen en warmwaterbronnen. De Arenal is een zogenaamde stratovulkaan (hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava). Op 28 juli 1968 werd de vulkaan weer actief. Bijna veertig jaar is de vulkaan actief geweest, maar sinds een paar jaar is er geen activiteit meer te zien of te horen.

Dominical en Corcovado

Dominical en omgeving kenmerkt zich door  tropische baaien waar gesnorkeld kan worden, de verlaten stranden, kletterende watervallen en mangrovebossen. Het is ook de plek om dolfijnen en misschien wel walvissen te spotten.

Vanuit Dominical is er een mogelijkheid om het ongerepte Corcovado Nationaal Park te verkennen.
Het schiereiland Osa heeft een kilometers lange kust met rotsen en inhammen. Een groot deel van het schiereiland wordt ingenomen door het 425 km² tellende nationaal park Corcovado, ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. Misschien wel het mooiste park van het land, met een ongelofelijke ecologische diversiteit.

De diversiteit van het schiereiland lijkt haast onbegrensd. Naast het dichte regenwoud,  meren en verborgen lagunes, watervallen en mangrovebos vind je hier ook prachtige stranden aan de Grote Oceaan. Maar wat dit gebied  het meest aantrekkelijk maakt is dat het wildleven zo makkelijk te observeren en te benaderen is. Een tocht door het woud of de mangrovebossen levert dan ook verrassende ontmoetingen op. Ook dieren die moeilijk te spotten zijn, zoals de tapir, ocelot, jaguar en zelfs poema’s, worden hier regelmatig gespot.

Nationaal park Manuel Antonio

Het nationaal park Manuel Antonio is het kleinste (16 km²) park van het land. Het ligt aan de Pacifische kust en bestaat uit regenwoud en vier stranden. Je kan hier dolfijnen zien en er is zelfs kans om een walvis te spotten tijdens zijn oversteek.
Duiken, snorkelen, zee kajakken, mountainbiken en vissen behoren allemaal tot de mogelijkheden. En natuurlijk kan je mooie wandelingen maken waarbij je vanaf de paden gemakkelijk de toekans, ara’s en de nieuwsgierige kapucijnaapjes en neusbeertjes kan zien.

Ben je op zoek naar een unieke slaapplaats in Costa Rica? Ga dan eens overnachten in een Boeing 727 in het regenwoud. Het vliegtuig hangt in een boom op de grens van het beroemde Manuel Antonio Nationaal Park. Het ontbijt wordt geserveerd op een houten platform waar je een geweldig uitzicht hebt over het regenwoud en de zee.

Tamarindo

Aan de noordelijke woeste kust van de Grote Oceaan vind je prachtige baaien met enkele van de mooiste stranden van Costa Rica. Het zeewater heeft het hele jaar door een aangename temperatuur en je kan hier dan ook uitstekend zwemmen, snorkelen, duiken en surfen of gewoon genieten van het paradijselijke strand.

Tamarindo is een gezellig dorp aan het strand dat bekend staat om zijn goede surfmogelijkheden. Er zijn diverse winkeltjes en restaurantjes en prima uitgaansgelegenheden. Aangrenzend ligt het Marina las Baulas National park, aan de overkant van de rivier. Wat bekend staat om zijn lederschildpadden die op het strand van Playa Grande eieren leggen tussen september en maart. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten mogelijk, zoals paardrijden, snorkelen, kajakken en trips door de mangrove.

Wil je zelf dit geweldige land ontdekken met een groepsreis of een maatwerkreis maken alles is mogelijk.

Zelf een reis naar Costa Rica maken! Vraag een reisvoorstel aan

Nuttige Info

Nuttige Info

Geld: De nationale valuta is de Costa Ricaanse Colon (CRC),

Reisdocumenten: een paspoort is vereist en moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Bij een verblijf van korter dan 30 dagen heeft u geen visum nodig.

Vaccinaties:  Voor actuele advies kan je terecht op de website van Thuisvaccinaties .

Tijdverschil: In Costa Rica is het 7 uur vroeger dan in Amsterdam

Taal: Er wordt in Costa Rica voornamelijk Spaans gesproken en in de toeristische gebieden Engels.

Klimaat: Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat elke regio zijn eigen microklimaat heeft, waardoor Costa Rica het hele jaar door een geschikte bestemming is.
De droogste maanden zijn tussen december en april. De rest van het jaar is bekend als het “groene seizoen”.