Cinque Terre in vogelvlucht

Begin oktober 2020 heb ik in vogelvlucht kennisgemaakt met Cinque Terre in Italië.  De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn bij veel mensen bekend van de kleurrijke foto’s. Cinque Terre stond bij mij al jaren op mijn to do list maar het kwam er niet van. Nu kon ik het mooi combineren met de wandelvierdaagse van Toscane. Samen met een collega uit de reiswereld vlogen we naar Pisa en pikte daar onze huurauto op. Normaal gesproken is het handiger om Cinque Terre te bezoeken per trein omdat parkeren erg moeilijk en duur is. Maar helaas hadden wij weinig tijd dus wij kozen voor de auto. Vanaf de luchthaven van Pisa is het ongeveer 100 km naar Riomaggiorre.In Riomaggiorre zijn er beperkte mogelijkheden om de auto te parkeren dit kost € 35 voor 24 uur.

De Cinque Terre is een rotsachtige kuststrook in Ligurië en bestaat uit vijf dorpjes. Sinds 1997 staat de Cinque Terre op de UNESCO werelderfgoedlijst. De dorpjes worden jaarlijks door ongeveer 2.5 miljoen bezoekers bezocht.

Wandelen in Cinque Terre

De vijf dorpjes zijn door een wandelpad met elkaar verbonden. Helaas zijn er aantal paden al jaren afgesloten vanwege aardverschuivingen.  De Via dell Amore verbindt Riomaggiore en Manarola maar is helaas al jaren dicht. Er gaan geruchten dat het pad in Juli 2024 weer open gaat! Ook de route tussen Manarola en Corneglia is dicht. Het bekendste pad is de Sentierro Azul oftewel het blauwe pad. De Sentierro Azul is 12 kilometer lang en loopt langs alle vijf de dorpjes. De trajecten die afgesloten zijn kan je nu per trein doen. Er zijn nog andere routes zoals het rode pad  ‘Il Sentiero Rosso’  bij deze route moet je wel iets meer klimmen. En tussen Portovenere en Levanto kan je de Alta Via Cinque Terre (AV5T) wandelen.

Riomaggiorre

Riomaggiore is schuin tegen de rotsen gebouwd. Het is een gezellige plaats met kleurrijke huizen. Je vindt hier gezellige restaurants en bars. Wij arriveerde rond zes uur dus we konden gelijk gaan genieten van de zonsondergang. Bij Vista Panoramica di Riomaggiore genieten veel toeristen dagelijks van de zonsondergang. Wij hebben één nacht in Riomaggiore overnacht. Bij het station zit een VVV kantoor waar we de volgende ochtend de Cinque Terre kaart konden aanschaffen waarmee we de hele dag gebruik konden maken van de trein.

Manarola

Onze tweede stop was het dorpje Manarola. De wandelroute op dit stuk “de Via Del Amore” is al jaren buiten gebruik dus dit traject moesten we per trein afleggen. Manarola is het oudste dorp van de Cinque Terre met wat restaurants en koffietentjes. In de straat liggen de vissersbootjes geparkeerd voor de huizen. We hebben hier koffie gedronken in het dorpscafé en daarna moesten we helaas weer met de trein door naar Corniglia.

Corniglia

Corniglia is het enige dorpje dat niet direct aan zee ligt maar op een berg. Het is een leuke sfeervol plaatsje met gezellige terrassen en winkeltjes. Rondom Corniglia vind je veel wijn en olijfboomgaarden. Als je met de trein arriveert moet je nog aardig wat treden beklimmen om in het dorpje te komen maar gelukkig gaat er ook een bus. Zelf vond ik dit één van de leukste dorpjes allemaal smalle straatjes en fotogenieke plekjes.

Na een heerlijke cappuccino konden we eindelijk aan de wandeling beginnen van Corniglia naar Vernazza. Onderdeel van het blauwe pad. Een schitterende uitdagende wandeling. Als je denkt dat er een mooi wandelpad is dan kom je bedrogen uit. Het is klimmen, klauteren en goed uitkijken waar je je voeten neerzet. De omgeving is geweldig de wandeling gaat door olijfwijngaarden, bossen en smalle rotspaadjes met schitterende uitzichten.

Vernazza

Vernazza is een wat grotere plaats met winkels, restaurants en een gezellige haven waar je heerlijke kan lunchen. Het is ook het enige dorpje van de Cinque Terre dat op de lijst van I borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, staat. Het kerkje de Santa Margherita d’Antiochia, is in 1318 gebouwd en ligt meteen aan de baai. De klokkentoren is achthoekig en veertig meter hoog.

Na een korte lunch gingen we verder met de laatste etappe van Vernazza naar Monterosso al Mare. Ook weer een pittige maar schitterende wandeling die ongeveer 2.5 duurde. Zorg dat je genoeg water bij je hebt want onderweg zijn er geen mogelijkheden om wat te drinken of naar de toilet te gaan.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste dorp van de Cinque Terre.  De plaats bestaat uit twee delen. Er is een gezellig dorpsplein met restaurants en winkels en een boulevard met winkels en terrassen. In deze plaats kan je gerust meerdere nachten verblijven. Helaas hadden wij  maar kort de tijd om rond te kijken want we moesten nog terug met de trein naar Riomaggiore om de auto op te pikken en naar Montecatini-Terme te rijden.

Als je alle dorpen op je gemak wilt bekijken zou ik zeker 4 of 5 nachten in ėėn van de dorpjes verblijven en van daaruit de wandelingen maken en s’avonds genieten van een heerlijk Italiaans wijntje met een pizza. Mijn favoriete plaatsen waren Corniglia en Monterosso al Mare.

Het mooiste uitzicht op de kleurrijke dorpjes heb je vanaf het water. Vanaf half Maart tot eind Oktober kan je afhankelijk van het weer de dorpjes ook per boot bezoeken. Kaartjes kan je kopen bij de ticketkantoortjes in de haven.

Cinque Terre tips

Er zijn twee verschillende Cinque Terre Cards. Deze kaart moet je hebben om te mogen wandelen in het Nationale Park Cinque Terre. Er is er één de Cinque Terre Trekking Card waarbij toegang tot het nationale park, vervoer met de bussen, wifi en toiletten zijn inbegrepen en bij de andere de Cinque Terre Treno Card is ook het vervoer met de regionale trein tussen de dorpen inbegrepen. Blijf een paar nachten overnachten in één van de dorpjes zodat je kan genieten van de rust als de dagjesmensen weer vertrokken zijn. Wil je gaan wandelen doe dit dan zo vroeg mogelijk dan is het nog niet zo warm en druk.
Boek op tijd je accommodatie in Cinque Terre zeker als je in het hoogseizoen reist. De beste reistijd voor de Cinque Terre is het voor of najaar. Dan is het ook nog niet zo warm en in Augustus hebben de Italianen zelf ook vakantie dus dan is het erg druk.

Cinque Terre is een geweldig stukje Italië wat iedereen eigenlijk op zijn bucketlist moet hebben. Wil jij Cinque Terre gaan ontdekken of een reis boeken naar deze mooie streek. Ik help je graag bij het plannen van je reis.

Tags:

Leuk artikel? Deel het