Bonaire

"Once a Visitor Always a Friend"

Bonaire is een topbestemming voor liefhebbers van duiken, snorkelen en surfen maar ook voor liefhebbers van zon, zee en strand.

Nergens anders is een vakantie zo eenvoudig als op Bonaire. De vriendelijke bevolking verwelkomt je graag op het eiland. Het motto van het eiland is "Once a Visitor Always a Friend"

Zelf heb ik dit heerlijke eiland twee keer bezocht. Het is lekker kleinschalig en de onderwaterwereld is adembenemend.

Kralendijk hoofdstad van Bonaire

Kralendijk is de hoofdstad en de belangrijkste haven van het eiland. Regelmatig liggen er grote cruiseschepen in de haven die je al van veraf ziet liggen. Kralendijk heeft een levendig en kleurrijk Caribisch centrum.  Je vind hier een aantal bezienswaardigheden zoals het oude monumentale gezaghebbershuis en het 400 jaar oude Fort Oranje. Kaya Grandi is de belangrijkste winkelstraat in Kralendijk en Kaya Craane is de boulevard met restaurants, cafés en barretjes. Er zijn in Kralendijk veel leuke plekken om te eten. Een aanrader is La Cantina en de Cuba Compagnie. 

Rincon is het oudste dorp van het eiland, maar ook van  Caribisch Nederland. Vroeger woonde hier de slaven die in de zoutpannen aan het werk waren. Tegenwoordig is Rincon het Culturele centrum van het eiland. Op de weg van Rincon naar Kralendijk ligt Seru Largu wat in het papiaments “grote heuvel” betekent. Deze berg is de op drie na hoogste berg van Bonaire. Boven op de berg staat het Millennium monument en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Kralendijk, klein Bonaire en de zoutpannen. Je kan het monument met de auto bereiken.
In Rincon kan je ook The Cadushy Distellery bezoeken. Hier kun je zien hoe 's werelds enige cactus likeur gemaakt wordt .

De Willemstoren is de eerste vuurtoren van Bonaire. Deze werd gebouwd in 1837. In

Duiken op Bonaire

Meer dan twintig procent van Bonaire en honderd procent van al het water rondom het eiland en Klein Bonaire zijn Nationaal Park. Het Bonaire Marine Park is beschermd gebied. Voordat je gaat zwemmen, snorkelen of duiken heb je een Nature Tag nodig.
De Nature Tag kan je online aanschaffen op de website van Stinapa 
Op het eiland zelf zijn 63 officiële duikplekken en op Klein Bonaire nog 26. Hiervan zijn 54 kantduikplekken. Er zijn heel veel duikscholen op het eiland te vinden. Bij 1000 steps zie je tijdens het snorkelen bijna altijd schildpadden.

Bezienswaardigheden

Overal op het eiland kom je de flamingo tegen. De zalmroze vogel is uitgegroeid tot hét symbool van het eiland. Het pekelmeer is niet toegankelijk voor bezoekers, omdat de flamingo nu eenmaal erg op zijn rust is gesteld. Maar je kan ze vanaf de kant van de weg vaak prima spotten. De flamingo is ook te spotten bij het Gotomeer, Slagbaai, Playa Funchi of andere zoutmeren.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn de mangrovebossen, de zoutpannen, de slavenhutten, grotten en Lac Bay de grootste lagune van de ABC eilanden. Verder kan je op het eiland heerlijk wandelen, fietsen, diepzeevissen, vogels spotten, wandelen en natuurlijk windsurfen, snorkelen en duiken.

 Stranden op Bonaire

Ondanks dat het eiland klein is heeft het meer dan 22 mooie stranden.  Houd je van rust bezoek dan Playa Frans in het Noorden van het eiland of de koraaltuinen van Boka Slagbaai waar je ook heerlijk kan lunchen na het snorkelen.  In het zuidoosten midden in de mangroves vind je Lac Cai en Sorobon Beach. Deze stranden zijn zeer geliefd bij families. Atlantis beach ook wel Kite beach genoemd is de thuisbasis voor kitesurfers. Dan zijn er in het zuidwesten nog wat kleinere stranden zoals Pink Beach en Bachelors Beach. Vlakbij Kralendijk vind je Flamingo Beach,  Chachacha, Te Amo Beach en Donkey Beach. Meer in het Noorden ligt het strand van 1000 steps hier moet je 68 kalkstenen traptreden naar beneden voordat je bij een strand komt waar je regelmatig schildpadden kunt zien tijdens het snorkelen of duiken.

Washington Slagbaai National Park

Dit Nationaal park ligt in het Noorden van het eiland. Om dit park te ontdekken moet je wel een jeep huren.  Dit bergachtige gebied bestaat uit cactuswouden, rotsformaties, zoutmeren, kalksteengrotten en zandduinen.  Je vindt hier veel bijzondere planten en dieren. Zoals hagedissen, leguanen, vogels, geiten, ezels en zeeschildpadden. Het Gotomeer behoort ook tot dit national park. In dit zoutwatermeer leven veel flamingo’s. De Brandaris is met zijn 241 M de hoogste berg. Via de Subi Brandaris Trail kan je in ongeveer 45 minuten de berg beklimmen. In het park vind je verschillende wandel en fietsroutes.

Bonaire is heel goed te combineren met Aruba of Curacao

Wil je graag zelf op vakantie naar Bonaire vraag dan een reisvoorstel aan.

Nuttige Info

Nuttige Info

Valuta: Op Bonaire wordt betaald met Amerikaanse Dollar.

Vaccinaties: Vaccinaties zijn niet verplicht bij een bezoek aan Bonaire. Alleen gele koorts is verplicht als je 7 dagen voor aankomst in een gele koorts land bent geweest.  Voor actuele advies kan je terecht op de website van Thuisvaccinaties

Reisdocumenten: voor Bonaire heb je een geldig paspoort nodig wat nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn. Kijk voor het laatste inreisnieuws op deze website 

Taal: Op Bonaire worden 2 officiële talen gesproken Nederlands en Papiamento.

Elektriciteit: De netspanning op Bonaire is 127 volt/50 hertz en stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen (Amerikaans)

Tip: neem koraalvriendelijke zonnebrandcreme mee (zonder oxybenzone) ter bescherming van het koraal.