Suriname heeft een exotische mix van culturen, een ongerepte jungle, brede rivieren, bergen en volop mogelijkheden om helemaal off the beaten track te gaan maar toch wordt er gewoon Nederlands gesproken.

Suriname is een tropisch Zuid Amerikaans land dat grotendeels bestaat uit natuur die we in Nederland niet kennen, maar heeft dankzij de eeuwenoude connectie met Nederland overal herkenningspunten.  Overal ziet u sporen van de Nederlandse koloniale tijd. 

Paramaribo 

Suriname heeft een bijzondere combinatie van cultuur en onaangetaste natuur die je nergens ander vindt.  Als u Suriname voor het eerst bezoekt zult u verrast worden door de mix van culturen. In Paramaribo leven mensen van alle denkbare culturen en religies naast en met elkaar.  Naast de moskee in de Keizerstraat staat een synagoge op nog geen paar honderd meter afstand. In Suriname is er geen haan die daar naar kraait.

Het historisch centrum van Paramaribo staat sinds 2002 op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De gebouwen in dit deel van Paramaribo zijn geheel van hout gemaakt en tonen de vele verschillende culturen die zich hier in al die jaren gevestigd hebben. Het oudste gebouw in de stad is Fort Zeelandia. Op het onafhankelijkheidsplein staat het presidentieel paleis. Op dit plein worden festiviteiten gehouden. Langs de waterkant kunt u genieten van een drankje of wat te eten.  In de wijk Blauwgrond vindt u allemaal warungs waar u heerlijk Javaans kunt eten. 

Fort Zeelandia Suriname St. Petrus en Paulus Kathedraal Paramaribo

Ook een leuke dagexcursie vanuit Paramaribo is Brownsberg met zijn watervallen of het Brokopondo stuwmeer.  In het Commewijne gebied kunt u diverse plantages bezoeken zoals Marienburg de oudste suikerplantage in Suriname. Ook het openluchtmuseum bij fort Nieuw Amsterdam is de moeite waard om te bezoeken. 

Het bos of te wel het binnenland van Suriname 

Als u naar Suriname gaat zou ik zeker aanraden ‘het bos’ in te gaan, zoals ze in Suriname zeggen. U kunt georganiseerd het binnenland in gaan maar ook individueel dit is erg leuk als u in contact wilt komen met de lokale bevolking. Neem een lokaal busje vanuit de Saramaccastraat in Paramaribo en ga naar Atjoni. Daar kunt u met een korjaal naar een van de resorts aan de Suriname rivier kunt reizen. Wel verstandig om van te voren te reserveren in de resorts. Er zijn hele luxe resorts maar ook meer basic resorts waar u kennis kunt maken met de lokale bewoners zoals de marrons. 

Een hele mooie ervaring is om te kijken hoe de schildpadden hun eieren leggen op het strand bij Matapica of Galibi (dit kan alleen in het seizoen van Februari tot Augustus).

Soela Jaw Jaw  Leatherback schildpad Matapica  

Bij Nickerie vindt u het natuurgebied Bigipan. Vanuit Nickerie kunt u ook met de ferry over varen naar het buurland Guyana.

Suriname is geen land voor mensen die een weekje aan het strand willen liggen, maar meer voor natuurliefhebbers of mensen die op een avontuurlijke manier het land willen ontdekken.  Sinds enkele jaren biedt reisorganisatie TUI ook diverse pakketreizen aan. U kunt een georganiseerde rondreis boeken maar het is ook heel goed te doen om zelf rond te reizen zoals ik zelf heb gedaan. Uiteraard kan ik u hierbij adviseren. 

Ook met kinderen is Suriname een geweldige bestemming bij Fox kan ik bijvoorbeeld de privé familierondreis Kano’s en Kaaimannen adviseren. Het is ook nog mogelijk om deze reis te verlengen op Curacao

Wilt u ook naar Suriname neem dan contact met mij op of vraag een reisvoorstel aan of bekijk het aanbod van TUI. 

 

Reisvoorstel aanvragen

Geld: De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar (SRD).

Reisdocumenten: Voor Suriname heeft u een visum nodig dit is alleen nog maar online aan te vragen op deze website. Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Vaccinaties:Voor Suriname worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.  Een actueel advies  over  vaccinaties kunt u op de website van Thuisvaccinaties   vinden.

Tijdverschil: In Suriname is het in de zomer 5 uur vroeger en in de wintermaanden 4 uur vroeger

Taal: In Suriname wordt Nederlands gesproken

Klimaat: Suriname heeft een tropisch klimaat, wat er voor een vochtige warmte zorgt. Overdag is het rond de 30 graden en ’s nachts blijft het ook nog vrij warm. De beste reistijden zijn de maanden van de korte en lange droogteperiode, van februari tot en met april en half augustus tot en met eind november.

I love Suriname
Fort Nieuw Amsterdam Suriname
Monument ter nagedachtenis aan de 1e Javanen in Surinam
St. Petrus en Paulus Kathedraal Paramaribo
Leatherback schildpad Matapica
Soela Jaw Jaw
Fort Zeelandia Suriname