Polen is een land met mooie tradities, cultuur, architectuur,  een prachtige natuur en pittoreske landschappen.

Zowel de oude als de nieuwe bouwwerken in het land laten zien hoe roerig de geschiedenis is geweest.  De Tweede Wereldoorlog heeft in Polen zijn sporen nagelaten, maar toch is het land erg modern.
In de grote steden vindt u oude kastelen, monumenten, interessante musea, mooie hotels, drukke winkelstraten en vele restaurants en cafés.

Naast de hoofdstad Warschau zijn Gdańsk, Wroclaw, Krakau, Poznań en Toruń geliefde bestemmingen voor een vakantie.

Warschau

De hoofdstad van Polen is Warschau. De stad is na de oorlog onmiddellijk herbouwd aan de hand van oude foto’s en schilderijen. Warschau staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het ene deel van Warschau vindt u smalle steegjes en bijzondere monumenten en paleizen en in het andere deel vindt u wolkenkrabbers en futuristische architectuur. Op de westelijke oever van de stad ligt de oude stad en de financiële wijk met het Paleis van Cultuur en Wetenschap.  Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is het hoogste gebouw van Polen. Het Paleis werd gebouwd door Stallin en is 231 meter hoog. Op de 30e verdieping is een panoramaterras. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Koninklijk Paleis,  het marktplein (Rynek Starego Miasta) en het Tazienkipark.
Verder vindt u in de stad 60 musea. Het museum POLIN verteld de geschiedenis over de Poolse joden.
Erg leuk om tijdens u verblijf in Warschau te bezoeken is de Markthal Hala Gwardii. Hier kunt u in het weekend heerlijk eten. Een andere markthal is Koszyki in het centrum van Warschau.

Krakau

De stad Krakau was vroeger de hoofdstad van Polen. Het is een historische stad gelegen aan de River de Wisla. De belangrijkste wijken zijn het oude stadscentrum, de joodse wijk Kazimierz en de arbeiderswijk. De binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Krakau is ook een echte universiteitsstad. Rynek Glówny is het centrum van de stad. Op dit plein vindt u veel terrassen en restaurants maar ook de Lakenhalle een 16 eeuwse markthal. Doe een rondleiding door de  joodse wijk Kazimierz en ontdek al de bijzondere plekken. In de Joodse wijk vindt u veel restaurants en barretjes.  In de stad ligt ook de 228 meter hoge heuvel Wawel. Op deze heuvel bevinden zich diverse historische gebouwen zoals het de kathedraal, het Koninklijk kasteel en de Drakengrot.

Rynek Glowny Jan Karski Oude Synagoge Krakau Barbakan vestigingsmuur Krakau

Net buiten Krakau ligt één van de grootste zoutmijnen van de wereld in het plaatsje Wieliczka. Dit is een aanrader om te bezoeken als u in Krakau bent. Ook vlakbij Krakau ligt het voormalige Duitse concentratie en vernietigingskamp Auschwitz wat erg indrukwekkend is en zeker een bezoek waard is. Zorg dat u een excursie boekt met een Nederlandssprekende gids. 

Lees hier mijn verslag van mijn studiereis naar Krakau 

Gdañsk vormt samen met Sopot en Gdynia de Driestad

Gdańsk

De stad Gdańsk werd in de tweede wereldoorlog compleet verwoest. De wederopbouw heeft lang geduurd maar na de val van het IJzeren gordijn heeft de stad zich ontwikkeld tot één van de populairste bestemmingen in Polen.  In de binnenstad van Gdańsk vindt u smalle steegjes en historische gebouwen zoals het stadhuis en de middeleeuwse torens en poorten. 

De kraanpoort en de Neptunesfontein zijn het symbool voor de stad Gdańsk. De langstraat en de lange markt vormen het centrum van de stad hier vindt u veel cafés, restaurants en winkels. Ook langs de 900 m lange kade langs de Motlawa rivier vindt u veel restaurants.  Interessante bezienswaardigheden zijn de Sint Nicolaaskerk, de Mariabasiliek, het nationaal museum, Artushof  en het Europees Solidariteits Centrum. In Gdańsk vindt je restaurants in alle prijsklassen van modern tot traditioneel. 

Ook de Poolse kust is interessant hier vindt u naast Gdańsk, de badplaats Sopot en Gdynia en het schiereiland Hel. 

Sopot

De badplaats Sopot heeft brede zandstranden en een bruisend uitgaansleven. Ook vindt u hier de langste pier van Europa, Molo. In het Sopot museum kunt u meer te weten komen over de historie van de badplaats. 

Gdynia

Deze plaats heeft het grootst aantal dagen zon per jaar van Polen. Langs de boulevard Bulwar Nadmorski kunt u heerlijk wandelen, shoppen en eten. De stad Gdynia is ook geliefd bij zeilers van over de hele wereld. 

Schiereiland Hel

Dit schiereiland ligt vlakbij Gdańsk en heeft mooie dennenbossen en stranden. In het centrum van het schiereiland vindt u veel kleine cafés. Er zijn hier ook een aantal geschikte plaatsjes die erg geliefd zijn bij surfers. Het schiereiland is te bereiken per trein of boot.

Zakopane

In het Zuiden van Polen ligt de stad Zakopane.  De stad heeft maar 300.000 inwoners en heeft door de houten huisjes een dorps karakter. Zakopane is de winterbestemming van Polen vanwege de mooie pistes maar ook een geweldige zomerbestemming vanwege het wandelaanbod en de prachtige flora en fauna. Verder kunt u hier winkelen in de populaire winkelstraat, de Krupowki. Hier vind u veel winkeltjes en restaurants.

Wilt u zelf graag een reis naar Polen maken of één van de deze mooie steden bezoeken vraag dan nu een reisvoorstel aan. 

Reisvoorstel aanvragen

 

Geld: de munteenheid in Polen is de Zloty (PLN).

Reisdocumenten: Voor een vakantie naar Polen heeft u een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart nodig.

Vaccinaties:  Raadpleeg de website van thuisvaccinaties  voor de laatste adviezen

Tijdverschil: Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Klimaat: Polen heeft een overwegend landklimaat: met lange warme zomers en strenge winters. In het noorden langs de Oostzee is het klimaat wat gematigder. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 23 graden.

Hou er rekening mee dat veel museums in Polen zijn op maandag gesloten

Maria Kerk Krakau