Berlijn

Berlijn is een hippe stad met een rijke historie, een echte aanrader voor een stedentrip.

Het is inmiddels meer 20 jaar geleden dat muur is neergegaan maar overal in de stad vind je herdenkingsplekken.

Berlijn is een mix van oude statige gebouwen en ultramoderne architectuur.

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en uitgegroeid tot een cultuurmetropool van de eerst orde. De stad is erg populair bij jong en oud en er is enorm veel te doen. De stad heeft veel museums en breidt dit nog steeds uit. Ook voor de winkelliefhebbers biedt Berlijn vele mogelijkheden rondom de Kurfürstendamm vind je veel winkels  en nabij de Häckescher Höfe vind je weer meer kleinere winkeltjes en cafés.  Ook uitgaan is goed te doen in de stad. Er zijn veel gezellige barretjes en wijnlokalen maar ook discotheken en een ruim aanbod aan shows of theatervoorstellingen. De Kulturbrauerei is een leuke plek om s' avonds heen te gaan.

Must do’s en must sees in Berlijn

Op de Alexanderplatz staat de Fernsehturm, deze televisietoren is 368 m hoog en op 203 meter zit een observatiedek vanwaar  je een mooi uitzicht heeft op de stad. Ook werd hier in 1969 het Urania Weltzeituhr gebouwd dit is een symbolische weergave van de wereld en zijn tijdzones. Er staan 148 verschillende wereldsteden op deze wereldklok.

Natuurlijk mag een bezoek aan de Reichstag niet ontbreken als je in Berlijn bent. Je kan hier gratis naar binnen maar je moet dit wel van te voren reserveren anders moet je in de rij en krijg je een tijdslot mee. Vergeet niet je paspoort. Binnen kan je een gratis Nederlandse audiotour doen die je veel vertelt over de Reichstag en de het uitzicht op de stad.

De Brandenburger Tor is de enige overgebleven stadspoort van Berlijn. De stadspoort ligt aan de Parizer Platz en de beroemde boulevard Unter den Linden. Bovenop de stadspoort staat het beeld van een Griekse strijdwagen.

De Gendarmenmarkt is een van de oudste pleinen van Berlijn. Hier staat het Konzerthaus en 2 identiek lijkende kerken. De Deutscher Dom en de Französischer dom.

Checkpoint Charlie was een van de bekendste grensovergangen tussen Oost en West Berlijn. Nu staat er nog een replica van het originele wachthuisje. Verder is een bezoek aan Haus am Checkpoint Charlie de moeite waard als je meer wil weten over de geschiedenis van de muur.

Het langste en best bewaarde stuk van de Berlijnse Muur vind je terug bij de East Side Gallery. Dankzij de vele muurschilderingen is dit een openluchtmuseum wat je zeker niet mag missen tijden je bezoek aan Berlijn.

Het Tempelhof (het vroegere vliegveld) is nu het grootste stadspark van Europa en de ideale plek om een zonnige dag door te brengen. Je kan hier fietsen, skaten, skelteren over de landingsbaan maar ook heerlijk barbecueën of relaxen.

Museums in Berlijn

Berlijn beschikt over veel museums. Op het museumeiland vindt je 5 topmuseums. Het Altes museum, het Pergamonmuseum, Bode museum, Neues Museum en de Alte Nationalgalerie. Leuk voor kinderen is het Deutsches Technik museum en het museum für Natuurkunde.  Verder vind je in Berlijn nog het Joodse museum, het DDR museum en het German spy museum.

De Beren van Berlijn

Als je rondloopt in Berlijn zie je overal grote beschilderde beren staan. Je vindt ze door de hele stad. In 2001 en 2002 was er een groep internationale kunstenaars die meer dan 300 beren beschilderde en die noemde ze buddy bears. Elke beer was 2 meter hoog en stond symbool voor een cultuur of land. De beren stonden hand in hand naast elkaar voor een vreedzaam bestaan met en naast elkaar. Inmiddels zijn er veel beren verkocht aan landen over de hele wereld en heeft dit veel geld opgebracht voor Unicef. De beer is ook het symbool van de stad Berlijn en daarom hebben veel bedrijven hun eigen beer besteld

Berlijn is bereikbaar per auto (let op de milieusticker), de ICE international en het vliegtuig. In de stad zelf is het openbaar vervoer goed geregeld. Als je een Berlin Welcome card aanschaft  dan kan je van al het openbaar vervoer gebruik maken en krijgt u ook nog korting  bij museums.

Ontdek Berlijn met een fiets of wandeltour met Nederlandstalige gids.

Berlijn is één van de groenste steden van Europa en een heerlijke stad om in te fietsen. Tijdens de fietstour zie je de stad op een andere manier en fiets je langs veel bezienswaardigheden.

Baja Bikes

Wil je een stedentrip boeken naar Berlijn! Vraag dan een reisvoorstel aan.