Autorondreis Sri Lanka

Rondreis de Glimpse of Paradise Sri Lanka

Sri Lanka is de perfecte bestemming voor een rondreis. Dit kan een privé rondreis met chauffeur zijn maar ook een groepsrondreis behoort tot de mogelijkheden.
In Oktober 2018 heb ik genoten van de 8 daagse rondreis glimpse of paradise in Sri Lanka op uitnodiging van lokale agent Bernard Tours.

Sri Lanka is een land met mystieke tempels, mooie zandstranden en een prachtige natuur en olifanten. Het is een ideaal land om rond te reizen met een privé chauffeur waardoor je optimaal en op een ontspannen manier van de omgeving kunt genieten en toch veel van het land kan zien. Zelf rijden is geen optie omdat het verkeer erg druk en chaotisch is. De afstanden zijn best lang een andere optie is natuurlijk de trein.

DAG 1

Samen met mijn collega werden we ontvangen op de internationale luchthaven van Sri Lanka. Onze gids/chauffeur Sarath stond ons op te wachten met een mooie bloemenkrans om ons welkom te heten op het eiland. Onze eerste nacht verbleven we in hotel Goldi Sands in Negombo. Dit hotel ligt aan het mooie zandstrand. We hebben even een korte stadstour gedaan. In Negombo vind je de Dutch Canals. Vroeger hebben Nederlanders hier diverse kanalen gegraven. Het is ook mogelijk om hier een boottochtje te maken. Andere bezienswaardigheden zijn de Dutch fort, de vissershaven en de vismarkt. Achter de vismarkt vind je op het strand een hele grote droogplaats voor allerlei soorten vis.

DAG 2

De volgende ochtend worden we door Sarath opgehaald voor onze eerste stop het Pinnawala Elephant Orphanage, een opvang voor olifanten. De olifanten zitten aan de ene kant van de weg in de opvang een mooi aangelegd park en ze worden twee keer per dag naar de andere kant van de weg gebracht om te baden in de rivier. Wij hebben een beetje pech want het water is erg hoog en er komen maar een paar olifanten. In het park zelf kan je zien hoe een baby olifant de fles krijgt en hoe de olifanten verzorgd worden. Na het bezoek aan de opvang rijden we door richting Sigiriya waar we onze eerste nacht in hotel Wewa Addara doorbrengen. Het hotel is gelegen aan het Kayanwala meer en vanuit de tuin heb je zicht op de Sigiriya Rock. Dit is ook een ideale plek voor vogelspotters. Wij hebben er heerlijk gegeten alleen als je van een wijntje of biertje houd moet je die zelf van tevoren halen in de supermarkt.

DAG 3

Vroeg opstaan, want we gaan de beroemde Sigiriya leeuwenrots beklimmen 1200 treden. Deze rots staat op de werelderfgoed van Unesco. De entree prijs is 25 dollar en vanaf 07.00 kan je naar binnen. Pas op bij de entree staan veel gidsen die zich aanbieden om tegen betaling mee te lopen naar boven. De route staat duidelijk aangegeven dus een gids is overbodig. Het is vandaag een feestdag Full Moon Day dus ook al de locals gaan de Sigiriya rock beklimmen. Halverwege de rots kom je bij muurschilderingen en een stukje hoger kom je op een plateau waar de overblijfselen van leeuwenpoten zijn. Daarvandaan gaat een stijle stalen trap naar de top van de rots. Wauw wat een geweldig uitzicht heb je vanaf de top en er zijn veel overblijfselen te zien van het paleis wat ooit op de top heeft gestaan. Het is een hele klim maar de moeite dubbel en dwars waard. De weg naar beneden is een stuk makkelijker.

Jeepsafari Kaudulla National Park 

Na deze beklimming gaan we ons even heerlijk een uurtje laten masseren bij een spa. Met vieze plakkerige haren van de massage gaan we daarna op jeepsafari in Kaudulla National park. Langs de weg stoppen we bij een jeep verhuur bedrijf en in de jeep rijden we richting het national park. Daar aangekomen zijn we niet de enige jeep en het regent bakken uit de hemel. Gelukkig wordt het na een half uurtje droog en zien we de eerste groep olifanten lopen daarna zien we in de verte een hele rij jeeps staan en daar staat een nog grotere groep olifanten met ook een paar baby olifanten. Zo gaaf om dit van zo dicht bij te kunnen zien. Na een hele boel foto’s en filmpjes gemaakt te hebben gaan we weer richting de uitgang. Dit was een bijzondere ervaring.

Vanavond slapen we in de Fresco water villa in Sigiriya.   Een mooie maar drukke accommodatie. Deze accommodatie wordt gebruikt als hotel voor groepsrondreizen van Fox en TUI.

DAG 4

Vandaag gaan we op weg naar Kandy, maar eerst gaan we de gouden tempel van Dambulla bezoeken. Het hele complex staat op de werelderfgoed van UNESCO. Het tempelcomplex bestaat uit vijf grotten waar je verschillende boeddha’s kunt bekijken. Er zijn een paar liggende boeddha’s en mooie schilderingen op muur en plafond. Het is een hele klim naar boven maar het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Daarna brengen we een bezoek aan een spicefarm en een edelsteen fabriek met uiteraard de mogelijkheid om wat te kopen. Gidsen in Sri Lanka krijgen commissie als ze toeristen naar dit soort bedrijven brengen.  Aan het eind van de middag gaan we naar een lokale dansshow. De kosten waren 1000 rupee dus we waren erg nieuwsgierig naar de show, maar deze show was erg mooi en leuk gedaan.

Deze avond slapen we in het Ozo hotel Kandy, een mooi design hotel met een geweldige rooftop bar waar we heerlijk hebben genoten van een hapje en een drankje.

Dag 5

Na een heerlijk ontbijt gaan we richting de belangrijkste tempel van Sri Lanka, de tempel van de Tand. Bij de ingang worden we opgewacht door onze gids. Onze rokken zijn niet lang genoeg dus we moeten nog een sjaal over onze rok heen. Verderop moeten we ook onze schoenen inleveren. Onze gids verteld een hoop over de geschiedenis van de tempel. Drie keer per dag is er een ceremonie. En op de eerste verdieping staan rijen mensen die lotusbloemen komen offeren.  Om 09.45  gaat er een deurtje open en dan kan je tot de boedha bidden voor een happy live. Het is heel indrukwekkend om dit te zien. Na een wandeling over het tempelcomplex gaan we terug naar de auto.

Nuwera Eliya 

We gaan richting Nuwera Eliya maar halverwege kunnen we niet verder omdat stakende theepluksters de weg geblokkeerd hebben. Na wat overleg met andere chauffeurs besluiten we een route achterlangs te nemen. We komen door piepkleine dorpjes en de wegen zijn erg slecht maar ook wel weer een bijzondere ervaring om mee te maken. Later dan gepland komen we aan bij de Ramboda watervallen waar we gaan lunchen en wat foto’s maken van de waterval.

Daarna maken we nog een stop bij de Damro thee fabriek waar we te zien krijgen hoe thee gemaakt wordt nadat het geplukt is. Als het bijna donker is arriveren we bij ons overnachtingshotel Silver Dew. Dit hotel is een teleurstelling het is er ijskoud en iets te eten hadden ze niet dus we hebben de avond door moeten brengen onder ons dekbed met een Sultana, thee en Netflix.

Dag 6

Na een redelijke nacht en een onsmakelijk ontbijt wilde we zo snel mogelijk weg uit dit vieze hotel. We rijden naar het centrum van Nuwara Eliya of te wel Little England om even een wandeling te maken. Overal zie je de Engelse invloeden terug zoals bij het postkantoor en de bank maar ook bij de golf club en de hotels. Na een heerlijke cappuccino in de tea lounge van het Grand hotel moet ik natuurlijk naar de toilet deze is in het hotel zelf. Bij de ingang staat een vriendelijke portier die zo enthousiast is dat wij reisagenten zijn dat die aanbied om ons dit bijzondere hotel te laten zien. Het hotel is echt bijzonder en sfeervol echt een aanrader voor een verblijf in Nuwara Eliya. Na deze onverwachte rondleiding stappen we in de auto voor een lange autorit van 5 1/2 uur naar de kustplaats Induruwa.

We rijden langs de vele theeplantages die in dit deel van Sri Lanka zijn en gaan op zoek naar de theepluksters. Het duurt vrij lang voordat we ze zien maar dan zijn het er ook heel veel zodat we mooie foto’s kunnen maken. We stoppen ook nog bij twee watervallen de St. Clearwaterfall en de Devon Falls.

Onderweg lunchen we bij het sfeervolle Plantion hotel aan de Kelani River in KithulGala. Op deze rivier kan je raften. In het donker komen we aan in het Pandanus Beach Resort & Spa en krijgen we een mooie swim up kamer. Gelukkig is het zwembad nog een half uur open dus een frisse duik na zo een lange autorit is wel even lekker. s’ avonds gegeten in het restaurant en daarna heerlijk op het strand genoten van een drankje en live muziek.

DAG 7

Vandaag hoeven we niet zo vroeg op pad dus we gaan eerst even zwemmen en langs het strand wandelen. Daarna komt Sarath ons ophalen voor een bezoekje aan de schildpadden opvang. Erg mooi om te zien wat ze hier voor de schildpadden doen.

Na dit bezoek brengt Sarath ons naar het RIU Sri Lanka waar wij onze laatste paar uurtjes op het eiland gaan genieten. We krijgen een geweldige kamer op de 5e verdieping en we worden ontvangen met een heerlijke fles champagne. Na de lunch zijn we klaar om te genieten van het zonnetje maar helaas gaat het regenen. Dus lekker relax een boekje lezen bij de bar. Om half 7 krijgen we nog een rondleiding door het hotel en zien we hoeveel verschillende kamersoorten er zijn. Daarna gaan we heerlijk  a la carte eten in het Steak restaurant. De leiding over de restaurants is in handen van de Belgische Philipe een erg aardige man. Dit was de perfecte afsluiting van ons rondreis door Sri Lanka

DAG 8

Om 4.00 gaat de wekker om 4.30 staat onze chauffeur klaar om ons naar de luchthaven te brengen. Dit is ongeveer 2 uur rijden vanaf het Riu hotel. Bij de luchthaven nemen we uitgebreid afscheid van onze chauffeur/gids Sarath die ons heel veel van Sri Lanka heeft laten zien maar ook veel heeft verteld over het land. Na een korte overstap in Dubai zijn we om 19.10 weer veilig met Emirates in Nederland. Het was een geweldige reis die ik dankzij Bernard Tours heb mogen maken. Ik heb nog maar een klein stukje gezien van Sri Lanka maar ik ga zeker nog eens terug.

Wist je dat Sri Lanka heel goed is te combineren met een strandvakantie in de Malediven.
Wil je na het lezen van mijn verslag ook graag op vakantie naar Sri Lanka? vraag dan een reisvoorstel aan

Tags:

Leuk artikel? Deel het