Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en ook de grootste stad van het land. Het is de oudste metropool van Europa en als je er rondloopt is het net of je in een groot openluchtmuseum bent.

Akropolis en omgeving

De bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Akropolis hier vind je ruïnes uit de Griekse oudheid. Zoals het Parthenon,de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteio.  Aan de zijkant van de Akropolis vind je het Herodus Atticus theater een amfitheater wat tegenwoordig gebruikt wordt als openluchttheater en het Dionysos Theater dit is het oudst bekende theater ter wereld. De Agora is een oude marktplaats van de stad nu is het een verzameling ruïnes aan de voet van de Akropolis.

Hou er rekening mee dat als er cruiseschepen in de haven liggen het erg druk is bij de Akropolis.

Akropolis Museum

In het Akropolismuseum kan je alle authentieke voorwerpen bekijken die tevoorschijn zijn gekomen bij opgravingen rondom het tempelcomplex op de Akropolis. Er worden zo’n vierduizend voorwerpen tentoongesteld.

Lykavittós heuvel

Het hoogste punt van Athene is de 277m hoge Lykavittós heuvel hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over de stad. Je kan de heuvel beklimmen wat een flinke klim is maar wel een mooie wandeling. Of je kan de kabelbaan nemen vanaf de Aristippou straat. Op de heuvel vind je een restaurant waar je wat kunt eten en drinken of gewoon genieten van het uitzicht.

Wisseling van de wacht

Een bezoek aan het Syntagma plein mag zeker niet ontbreken als je in Athene bent. Dit het bekendste plein van de stad. Je vindt hier het parlementsgebouw, het graf van de onbekende soldaat en de wisseling van de wacht met soldaten.  De soldaten houden de wacht in gepaste traditionele kledij. Op het hele uur wisselen ze van positie bij de wachthokjes. En elke zondag om 11.00 is er een officiële aflossing met militaire muziek. Dit is echt de moeite waard om te gaan kijken.

Plaka

Plaka is de oudste buurt van Athene en overal vind je souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna’s die zich richten op de toeristen. Verder vind je hier neoklassieke huizen in allerlei kleuren en smalle geplaveide straatjes.

Hou je van winkelen dan moet je in Ermou zijn de winkelstraat van Athene. Ben je meer van de chique winkels dan kan je in de wijk Kolonaki terecht. Maar uiteraard is het gewoon leuk om door alle smalle straatjes van de stad te slenteren en daar te ontdekken wat er allemaal te koop is.

Wist je dat je vanuit de haven Piraeus met de ferry al die fantastische eilanden van Griekenland kunt bezoeken. En dat je vanuit de stad met de metro ook een van de nabijgelegen stranden kunt bezoeken.

Athene is ook een leuke stad om per fiets te ontdekken. Met Baja Bikes kan je een fietstocht maken met een Nederlandstalige gids.

Baja Bikes

Wil je zelf Athene bezoeken of combineren met één van de Griekse eilanden vraag dan een reisvoorstel aan.