Senegal en Gambia studiereis december 2013

Op 4 december vertrekken we om 07.00 met 40 mensen uit de reiswereld met de 1e vlucht van ArkeFly naar Dakar.Na een 6 uur durende vlucht worden we door de ambassadeur van de  Nederlandse Ambassade en de minister en pers ontvangen.

Welkom Dakar Senegal

Bij binnenkomst moet je je vingerafdrukken geven en je krijgt een stempel in je paspoort. Dakar is een rommelige luchthaven met veel bedrijvigheid. We werden opgewacht door onze gids Gusman die tijdens ons verblijf in Senegal bij ons blijft.
Na een change of plans wat deze reis nog regelmatig gaat gebeuren overnachten we in het in Nuomo airpothotel i.p.v. het Novotel. Dit is een simpel airporthotel met een restaurant voor ontbijt en diner. De kamers zijn eenvoudig met een open badkamer.
Na een korte lunch varen we in een half uur met de Ferry naar het eiland i’le Goree wat vroeger werd gebruikt als slavendepot.
Ile de Gore Senegal   île de Goree (2) île de Goree Senegal (3)
S’avonds zijn we uitgenodigd bij de Nederlandse ambassadeur van Senegal voor een cocktailparty bij hem thuis.
                       Nederlandse Ambassade Dakar Nederlandse Ambassade
Donderdag 5 december
Ontbijt in het hotel en dan gezellig met kruidnootjes en Sinterklaasmuziek richting Pink lake wat op dit moment vanwege regenval momenteel niet roze gekleurd is. Met jeeps rijden we rond het meer en stoppen we bij een dorpje waar ze leven van zoutwinning, ook verbouwen ze hier hun eigen groenten dit dorpje is erg primitief maar erg leuk om te zien. We werden ontvangen door het stamhoofd het leek erg veel op groeten uit de rimboe.
Pink Lake Senegal  IMG_3052 IMG_3044
Na Pink lake gaan we richting  Bandia reserve een van de beste plekken in Senegal om wild te spotten Giraffe, Krokkedillen, Neushoorn, aapjes. Eerst krijgen we een overheerlijke lunch met Yassi echt Senalgees gerecht. En daarna gaan we in safaritrucks op zoek naar wild. Er worden neushoorns gespot en ineens sta je op drie meter afstand van een neushoorn een geweldige ervaring maar toen die te dicht bij kwam toch maar even een sprintje getrokken.
Giraffes Bandia Reserve Senegal  Neushoorn heel dichtbij  Bandia Reserve Senegal
In dit park vindt u veel Baobab bomen die het symbool van Senegal zijn.
Baobab boom
Na de safari gaan we naar Royal decameron Baobab resort voor een hotelinspectie en diner oorspronkelijk zouden we hier logeren maar change of plans dat wordt nu hotel Hibiscus.
Royal decameron is een 4 sterren all inclusive hotel mooi aangelegd met sfeervolle kamers en ook een soort cabanas op het strand. Er zijn kamers met connectingdoors voor gezinnen.
Er is animatie en s’avonds zijn er shows wel veel Franstalig. Mooi strand met ligbedden. Er is a la Carte restaurant en een buffetrestaurant. Het eten was erg goed. Naast het hotels zijn een paar restaurantjes en winkeltjes en het ligt 10 km van Saly.  Ligt naast la Somone lagune met 150 vogelsoorten waaronder pelikanen en flamingo’s.
IMG_3089 IMG_3084 Heerlijk eten Royal Decameron Senegal
6 december 2013
Vandaag bestaat de ochtend voornamelijk uit hotelbezoeken in Saly en omgeving.
kaart van Saly
Na het ontbijt gaan we richting hotel La teranga 3 sterren leuke accommodatie met
Kamers deze zijn gerenoveerd  en liggen in Afrikaanse gebouwen en villa kamers. Mooie tuin met bloemen. Ligbedden aan zee maar geen strand moest met bruggetje moest je zee in. Mooi ruim zwembad en kinderbed.Ligt in het centrum van Saly.
hotel Lamatin beach resort & Spa is een 5 sterren hotel wat geboekt kan worden op halfpension of volpension basis.
Het heeft een kleine jachthaven, buffetrestaurant is voor ontbijt en diner met terras wat uitkijkt op jachthaven stijlvolle inrichting. Standaard kamer is prima zijn zonder en met balkon. Deluxekamer heeft mooie badkamer walking closet .
Heel mooi strand met ligbedden en hemelbedden, tennisbaan erg luxe Spa deze is tegen betaling.
kamer Lamantin beach Saly kamer Lamatin beach hotel Saly Lamatin Beach Saly jachthaven Lamatin beach hotel Saly Jacuzzi Lamatin beach hotel Saly
Hotel Royam is een 31/2 ster all inclusive hotel in het centrum van Saly. Afrikaanse stijl gebouwd weinig privacy in kamers. Donkere inrichting met aardetinten. Mooi groot zwembad. Mooi strand met ligbedden.
Hotel Espadon vier sterren in de gids maar het niet waard zeer rommelige entree oogt vies. Erg dicht op elkaar balkons met weinig zicht. Kamers netjes. Strand is afgelopen zomer weggeslagen. Mooie bar en zeer goed visrestaurant op een eilandje waar wij geluncht hebben.
Visrestaurant Espadon
Na de lunch vertrekken we naar Joal-fadiouth via het vaste land over een lange brug loop je naar dit op schelpen gebouwde eiland. Er wonen hier 1200 mensen. Eén van de drie eilanden doet dienst als kerkhof. 90 procent van het dorp is katholiek, in tegenstelling tot de 5 procent katholieken in heel Senegal.
Joal Fadiouth (7) begraafplaats Joal Fadiouth (2) Kindjes Joal Fadiouth
De terugweg bezoeken we een school met 700 kinderen er wordt voor ons gezongen en we hebben vanuit Nederland allemaal schriften en potloden en pennen meegenomen die we daar achter laten. Leuk om te zien hoe blij de kinderen en leraren hiermee zijn.
bezoek aan Sacre-Coeur school (2) bezoek Sacre Coeur Schooltje Sacre_Coeur school Senegal
In hotel Hibiscus werd voor het diner een worstelshow voor ons opgevoerd wat in Senegal een hele belangrijke sport is. Het diner is een buffet en na het diner wordt er nog een traditionele Senalgese show opgevoerd.
hotel Hibiscus is een 3 sterren all inclusive accommodatie midden in Saly met laagbouw huisjes naast elkaar zonder terras. Klein vierkant zwembad. Er is een restaurant met buffet wat in een ongezellige ruimte opgesteld is. Dit wordt voor ontbijt en diner gebruikt. Open receptie en direct aan het strand gelegen.
animatie Hibiscus worstelvoorstelling hibiscus Hotel Hibiscus Saly
7 december 2013
Om 8 uur vertrekken we voor een lange reis naar Gambia die 3 uur over een van de meest slechte wegen van Senegal gaat allemaal gaten in de weg. Om half twee arriveren we bij Delta Saloum national park hier vindt u kilometerslange mangrovebossen en vele vogelsoorten. Tijdens de rondreis wordt hier overnacht.
Wij gingen een kwartier varen en daar was een picknickplaats waar voor ons heerlijke lunch met verse vis werd bereid op een bbq.
Delta Saloum lunch Delta Saloum National park (2)
Na een heerlijke lunch vervolgen we onze reis naar de grens van Senegal en Gambia. Na alle douaneformaliteiten te hebben doorstaan gaan we verder voor de overtocht over de Gambia rivier aangezien het een paar uur in beslag zou nemen als we met de Ferry moesten gaan werd er gekozen voor een alternatief. Met een kleine boot naar de overkant. Toen we bus uitstapte kwamen er tientallen Gambianen op de bus afgestormd maar de koffers werden op grote ijzeren karren geladen door de gidsen en over het strand naar de boot toegebracht.
IMG_3170 IMG_3174
En toen begon het avontuur de boot lag een stuk van de kant en we moesten op de nek van een Gambiaan naar de boot worden gedragen en ook de koffers werden op die manier aan boord gegooid een grote chaos. Toen we eenmaal aan boord zatten was het iets rustiger maar bij aankomst in Banjul was de chaos nog veel groter al die Gambianen wilde ons van boord dragen om iets te verdienen. Gelukkig kwamen er militairen om de boel te begeleiden toen ging het iets beter maar het werd donker en we waren allemaal dolblij dat we met koffer in de bus zatten en naar ons overnachtingshotel Sunwing beach gingen. Hotel Sunswing Beach resort is een leuk hotel in Kololi waar veel Nederlanders verblijven. Wij hadden een mooie kamer maar een paar collega’s hadden echt slechte kamers met schimmel. Na ons opgefrist te hebben kregen we gelegenheid om het centrum van Kololi te verkennen. Er zijn veel gezellige restaurants in drie straten ook vind je hier bars en discotheken en de Senegambia strip. Het enige nadeel was dat je toch ook wel sextoerisme  zag op straat. Na een heerlijk diner nog even wat gedronken in een kroegje en daarna nog bij de bar van het hotel die aan het strand is gelegen.
8 December
Vandaag gaan we eerst wat hotels bezoeken. We beginnen met Hotel Sunset Beach in Kotu direct aan het strand en in het centrum van Kotu. Mooie tuin en hotelkamers en appartementen. Je kan hier verblijven op basis van logies, LO en HP.
Sunsetbeach hotel Kotu Gambia (2) Sunsetbeach hotel Kotu Gambia (3) Sunsetbeach hotel Kotu Gambia (4)
Na dit hotel gaan we naar hotel Lemon Creek in Bijilo (3km van Kololi) dit hotel sprak ons allemaal erg aan en de gasten die hier verbleven waren erg tevreden. het hotel heeft maar 39 kamers en ligt in een tropische tuin die doorloopt tot het strand.
Verblijf kan op basis van logies/ontbijt en HP bij halfpension is er 2 x per week een Afrikaanse BBQ inbegrepen.
Lemon Creek tuin Lemon Creek hotel Bijilo Gambia Lemon Creek Bijilo Gambia
Het volgende hotel wat we gaan bezoeken is Senegambia beach in het centrum van Kololi dit is een heel populair hotel onder Nederlanders. Het hotel heeft een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud. Holland international biedt hier de superiorkamers aan. De kamers die wij gezien hebben waren erg mooi gelegen in een tropische tuin met diverse vogelsoorten en aapjes. Verblijf is L/O en HP (in de zomermaanden is er geen HP te boeken).
Senegambia beach hotel receptie Senegambia beach hotel strand Senegambia beach zwembad
Na een heerlijke lunch in de mooie tuin gaan we ons omkleden voor onze trucksafari door het mooie achterland van Gambia.
We gaan eerst naar het mooiste strand van Gambia Sanyang Beach ook wel “Paradise beach” genoemd. Hier krijgen we wat vrije uurtjes om van dit mooie witte strand te genieten.
                 IMG_0949 IMG_3215
Daarna gaan we verder met onze jeeps door het achterland en maken we nog een stop bij het vissersdorp Tanji waar het een bontgekleurd geheel is als de vissers binnenkomen met de vangst iedereen staat te wachten om iets bij te kunnen verdienen.
vissersdorp Tanji een haai vissersdorp Tanji Gambia (4)
Even tijd om ons op te frissen in het hotel en daarna diner in het 5 sterren hotel Kairiba ook gelegen in het centrum van Kololi aan de Senegambia strip.  Ook weer een mooie tropische tuin en een groot zwembad en direct aan het strand. Mooie kamers alleen het eten viel ons erg tegen voor een 5 sterren hotel.  Bij het eten waren ook de drie hostessen van Arke/Hi aanwezig dus we konden aan hun al onze vragen stellen. Na het eten nog even heerlijk met alle collega’s in de barman ons hotel genoten van de cocktails.
                    Kairaba hotel Kololi tuin Kairaba hotel Kololi
Maandag 9 december
Vandaag gaan we weer terug naar Nederland maar eerst nog een paar uurtjes tijd om van het heerlijke strand te genieten. Daarna met ArkeFly vanaf Banjul weer naar huis. We kunnen terug kijken op een hele mooie studiereis en bijzondere ervaringen.
                  Banjul Airport Gambia   ons vliegtuig