Rondreis in vogelvlucht door Oman

In oktober 2012 had ik het geluk dat ik met het verkeersbureau van Oman een bezoek mocht brengen aan dit bijzondere land.

Oman ligt in het Midden Oosten, aan de Golf van Oman en de Arabische zee. Een fascinerend oosters sprookje met een eeuwenoude beschaving, indrukwekkende woestijnlandschappen, prachtige oases en wadi’s en ruige bergketens. En een opvallend vriendelijke bevolking. Een land vol geschiedenis en veel historische bezienswaardigheden. Oman heeft heerlijk winterklimaat en verrassend mooie stranden.

Op 5 oktober vlogen wij met Swissair via Zurich met een tussenlanding in Dubai naar Muscat .We kwamen rond 00.00 aan en moesten lang wachten op ons visum . Rond 01.30 kwamen we aan in het Radisson Blue hotel in Muscat waar gelukkig de bar nog open was en we nog wat konden eten en drinken.

Radisson Blue Muscat IMG_1376IMG_1378

De volgende morgen worden we vroeg opgehaald door onze gids Sunil. Sunil blijft de komende dagen bij ons. Muscat is de kleinste hoofdstad van de wereld. Allereerst bezoeken we de Grand Mosque één van de grootste moskeeën ter wereld. Hier ligt een handgemaakt perzisch gebedskleed waar 600 vrouwen 6 jaar lang aan gewerkt hebben. Hier hangt ook een 14 meter lange kristallen kroonluchter. Als vrouwelijke bezoeker moet je je enkels, schouders, polsen, hals en haren bedekken anders mag je niet de moskee in.

Grand Mosque Muscat Grand Mosque Muscat IMG_1399

Na de moskee brengen we een bezoek aan de vismarkt , de groente en specerijen markt en de Mutra Mata souk. Erg leuk om op tussen de locals op de markt lopen en de sfeer te proeven.

vismarkt MuscatIMG_1411Mutra Mata Souk

Als we even rondgeneusd hebben op de markt is het tijd om even een snel bezoekje te brengen aan het Koninklijk paleis en een korte stop te maken bij het Operahouse.

Koninklijk Paleis Muscat IMG_1420Operahouse Muscat

We genieten van een heerlijke lunch bij het Kargeen cafe. Daarvandaan gaan we met onze 4WD richting Jabal Shams gebergte (berg van de zon). Waar we overnachten in een tentenkamp Heights & Resort. Wij slapen in de chalets die van alle gemakken zijn voorzien. In het eenvoudige restaurant wordt een buffet geserveerd. Na het eten is er buiten een kampvuur waar je gezellig kan zitten. In Oman mag er geen alcohol gedronken worden maar toch toveren onze chauffeurs een fles wodka tevoorschijn. Na een lange dag gaat iedereen op tijd naar zijn bed want morgenochtend weer vroeg uit de veren.

Jabal shamsIMG_1438 IMG_1439

tentenkamp HeightsIMG_1452

We vertrekken na het ontijt richting Nizwa. Eerst nog genieten van het adembenemende gebergte  en een korte stop bij Jabreen Castle.

IMG_1456Jabreen Castle IMG_1465

Nizwa is de oude hoofdstad van Oman hier wordt iedere vrijdagochtend een geitenmarkt gehouden die zeer de moeite waard is. Ook het Nizwa fort moet u gezien hebben.

IMG_1477 IMG_1478 IMG_1479

Na ons bezoek aan Nizwa gaan we weer een lange rit maken naar de Wahiba Sands. Voordat we de duinen ingaan wordt er eerst bij een stop lucht uit de banden gehaald. Dit wordt gedaan om makkelijker te rijden in het mulle zand. Het is een geweldige ervaring om door deze duinen te crossen. Dit moet iedereen een keer gedaan hebben in zijn leven.

IMG_1502Tentenkamp Arabian Oryx IMG_1497 IMG_1498 IMG_1499 IMG_1500

Overnachten doen we in een tentenkamp Arabian Oryx. Deze keer niet in de bergen  maar in de woestijn. We hebben allemaal ons eigen tent en zoals je hierboven kan zien is het van alle gemakken voorzien. Er zijn hier in totaal 37 tenten. Er is een receptie, kampvuur, restaurant en loungeruimte. We hebben ook nog even mogen genieten van de zonsondergang in de woestijn.

IMG_1509

We vervolgen de reis na een simpel ontbijt. Onze volgende stop is Sur een visserplaats. Sur heeft een pittoreske haven hier worden originele Dhow schepen gemaakt. Wij bezoeken zo een fabriekje waar alles nog handwerk is.

Dhow fabriek SurIMG_1544IMG_1548

Na het bezoek aan de fabriek picknicken we bij Bima Sinkhole een kalksteenkrater met blauwgroen zeewater op de bodem.

Bima SinkholeIMG_1557 IMG_1558

We rijden verder naar de Wadi waar we gelegenheid krijgen om te zwemmen. Daarna gaan we terug richting Muscat voor ons laatste overnachtingshotel. Dit is het Shangri-La’s Barr al Jissah Resort & spa. We worden rondgeleid door de drie verschillende delen en genieten een heerlijk diner.

IMG_1569 IMG_1570 IMG_1571

De  laatste dag moeten we vroeg op voor een boottochtje voor de kust in de hoop dat we dolfijnen of walvissen spotten. Dolfijnen waren er genoeg.

IMG_1795IMG_1803

Na ons boottochtje brengen we een bezoek aan het Al Bustan Palace hotel. Een indrukwekkend super deluxe hotel wat in elk opzicht een paleis is. Voor we onze koffers moeten gaan pakken genieten we nog even een paar uurtjes van de zon. Ons afsluitdiner is in The Chedi . Na het diner gaan we richting luchthaven voor onze terugvlucht.

Ik heb genoten van een rondreis in vogelvlucht door het fantastische Oman.