Barbados

Barbados behoort tot de Bovenwindse Antillen, een ‘slinger’ van kleinere eilanden in het oostelijke deel van het Caribische gebied. Barbados is het jongste eiland en tevens het enige koraaleiland in de regio. Het is op een unieke manier ontstaan. Waar alle andere eilanden in de regio door vulkanische activiteit ontstonden, is Barbados een miljoen jaar geleden omhooggeduwd door het naar elkaar toe schuiven van Caribische en Atlantische platen. Het is het diepst in de Atlantische oceaan gelegen eiland en daarom nu en vroeger vaak ook eerste aanlegplaats voor transatlantische routes.

In tegenstelling tot andere Caribische landen, die vaak door meerdere volken overheerst werden, is Barbados alleen in Britse handen geweest. Zo kon een unieke Brits-Afrikaanse mix ontstaan. En hoewel de bevolking zeer divers is, ontstond een duidelijke nationale identiteit, een volksaard, die op veel vlakken in scherp contrast staat met andere Caribische eilanden. Barbadians of Bajans zijn terecht niet erg bescheiden over hun unieke cultuur en wat ze hebben bereikt. Maar ze brengen dit met hun typische subtiele gevoel voor humor, en, dat is weer typisch Brits, zonder pretenties. Hun nuchtere, zelfverzekerde en gedisciplineerde karakter bracht het eiland welvaart.

IMG_1065

Welvarend                                                                                                               Tegelijkertijd laten ze zich niet gek maken en is de sfeer altijd relaxed. De door Unesco elk jaar uitgebrachte welvaarts index laat zien dat Barbados ruim boven alle andere landen in de Caribean en Latijns Amerika, en zelfs enkele Europese landen uitsteekt. Gekeken wordt naar zaken als BNP, levensverwachting, medische zorg en onderwijs. Niet voor niets kent Barbados als een van de weinige landen ter wereld geen analfabetisme.

Bajans zijn vooral meesters op het gebied van het goede leven! Graag brengen ze de bezoeker de fijne kneepjes bij van deze kunst. Op Barbados is het niet zo heel moeilijk. De vriendelijke en open bevolking draagt misschien nog wel het meeste bij aan een perfecte vakantie. Niet voor niets kent Barbados een heel hoog repeater percentage.

Barbados staat voor: 

Vriendelijk                                                                                                                         De bezoeker van Barbados zal het al snel opvallen: de bevolking van Barbados is écht gastvrij. De Bajans beseffen maar al te goed dat hun economie drijft op het toerisme. De levensstandaard op Barbados is goed. Dat is een nadeel voor degenen die voor een bottom prijs gaan, want personeel verdient hier geen hongerloon.

Variatie                                                                                                                          Het eiland Barbados heeft vier gezichten: de ruigheid van het noorden, de serene Atlantische oostkust, het levendige zuiden en de glamour van de ‘platinum’ westkust. En er is veel te doen… 

Veilig                                                                                                                                     De veiligheid op Barbados zit ‘m niet alleen in het nagenoeg ontbreken van criminaliteit. Het kraanwater is namelijk veilig te drinken en de gezondheidszorg is op een westers niveau. Orkanen laten het eiland letterlijk links liggen.

Value For Money                                                                                                           Vanwege de levensstandaard zijn de prijzen iets hoger, maar in ruil daarvoor wordt de bezoeker op Barbados niet geconfronteerd met criminaliteit, schrijnende armoede of met prikkeldraad afgezette resorts. Value for money dus. Kosten voor drankjes, eten, uitstapjes e.d. zijn op Barbados vergelijkbaar met Europa of zelfs lager.

Sport                                                                                                                                Prachtig aan Barbados is de liefde voor sport. Voor de bezoeker betekent dit dat er veel te kiezen valt. Zo zijn er zeven golfbanen waarvan twee er tot de beste ter wereld behoren. Barbados is ook een geliefde hotspot van surfers dankzij de spectaculair hoge golven aan de oostkust. Het groene en tropische binnenland leent zich bij uitstek voor fietsen, wandelen, paardrijden of ATV tochten. Verder zijn hier uiteraard alle denkbare watersporten te doen.                                                          

Culinair                                                                                                                             De bezoeker die geen boodschap heeft aan all inclusive, en wining en dining een wezenlijk onderdeel van de vakantie vindt, moet zeker naar Barbados. Hier is een enorme keuze aan restaurants, van eenvoudig tot top of the bill, van Japans tot Italiaans. En vlak de lokale Bajan keuken niet uit. Een fusion van de Caribische Afrikaanse keuken met de flying fish als bekend hoofdgerecht.

Nightlife                                                                                                                           Dé partyplace is de plaats St. Lawrence Gap, kortweg ‘The gap’ genoemd. Een authentieke nightlife ervaring biedt het vissersplaatsje Oistins. Elke vrijdagavond is het hier feest voor de locals rondom de fish fry. Er is lokale muziek, er wordt gedanst, en bezoekers zijn zeker welkom! Holetown aan de westkust voorziet in stijlvol uitgaan.

Cultuur                                                                              

Barbados bewijst dat Caribbean meer is dan zon en zee. Talloze landhuizen, monumenten en musea getuigen van de koloniale geschiedenis en de rijke cultuur. Waarin zelfs de Nederlanders een rol speelden, door hier vele molens te zetten ten behoeve van de suikerrietverwerking.

Kleinschalig                                                                                                    

Op Barbados geen enorme resorts, maar kleinschaligere accommodatie voor elke portemonnee. Van low budget home accommodatie tot heerlijk over de top, bijvoorbeeld in het Sandy Lane hotel. Dit hotel is verkozen tot beste hotel van de Caribbean. En niet teveel Nederlanders natuurlijk.        

Romantiek                                                                                                                       Op Barbados wordt het de trouwlustigen makkelijk gemaakt met een minimum aan papierwerk. En als het spontaan opkomt, kan het dezelfde dag nog geregeld worden. Het kan zelfs ook gratis, want veel hotels bieden bij 7 nachten verblijf een gratis trouwarrangement. Wie origineel wil zijn trouwt op 40 meter diepte in een onderzeeër, of in een grot. Maar ook romantisch in een plantagehuis of verlaten baai. Alles is mogelijk.

Catamarantour                                                                                                             Een prachtige catamarantour met als hoogtepunt snorkelen met de zeeschildpadden. Een fantastische kans om deze oerdieren van dichtbij te beleven. Zonder net of glas ertussen maar het échte werk: snorkelen temidden van deze fantastische dieren. Een ervaring om nooit te vergeten!

snorkelen op Barbados 556032_334835153258912_1754238844_n

Mount Gay Rum                                                                                                      Barbados is de bakermat van de rum! De wereldberoemde Mount Gay Rum, de allereerste rum producent, komt van Barbados en een bezoekje aan het Mount Gay Rum Visitors Centre is een aanrader. Ook Malibu komt van Barbados. Voor goede cocktails is Barbados absoluut ‘the place to be!’.

Morgan Lewis Windmill                                                                                           Enige intacte en nog steeds werkende windmolen op Barbados. De molen werd in 1727 gebouwd en is een aandenken aan de Nederlanders die de molens plaatsten voor de verwerking van suikerriet. In de hoogtijdagen van de suikerindustrie stonden er meer dan 500 van deze molens op het eiland. In die tijd had Barbados na Nederland de meeste molens per vierkante kilometer!

The Morgan Lewis Windmill

Harrison’s Cave                                                                                                              Uniek natuurverschijnsel in dit deel van het Caribische gebied. Dit grootste grottenstelsel van de Caribbean is ruim 200 jaar geleden ontdekt door een Engelsman en het verhaal gaat dat slaven zich er eeuwen geleden schuil hielden na hun ontsnapping. Vandaag de dag kunnen bezoekers vanuit een treintje de indrukwekkende stalactieten en stalagmieten bewonderen.

IMG_0959 IMG_0972 IMG_0975

Portvale Sugar Factory                                                                                            Stamt uit 1880 en geeft een goed beeld van het zware leven ten tijden van de suikerindustrie door de vele foto’s uit die tijd. Machines en gereedschappen worden getoond en van februari tot mei kan de werkende fabriek worden bezocht.

Flower Forest                                                                                                               Verspreid over het eiland liggen de meest schitterende bloementuinen. Het Flower Forest is echt een bezoek waard (20 hectaren tropische bloemen, bomen en planten, grote kans dat je er kolibries of apen spot). Andere aanraders voor de liefhebber zijn de Andromeda Botanic Gardens en Orchid World.

Pelican Village                                                                                                          Iedere woensdag biedt Pelican Village een wekelijkse markt met zang, dans, muziek en vooral Bajan kunst en snuisterijen. De Pelican Village is enig in zijn soort in het Caribische gebied. Workshops laten de bezoeker kennismaken met pottenbakken, glasblazen en sigaren maken. De échte die hard shopper zal echter meer boodschap hebben aan de vele taxfree zaken in Bridgetown. 

Sandy Lane Golf                                                                                                           Golf is bijzonder populair op het eiland: Barbados beschikt over enkele van de beste golfbanen ter wereld. Er is keus uit maar liefst 5 verschillende 18 holes banen, waaronder het beroemde Sandy Lane. Tiger Woods komt hier graag en trouwde hier zelfs. Royal Westmoreland doet echter niet onder voor deze legendarische baan en de nieuwe Apes Hill schijnt ook niet slecht te zijn.

Rumshops                                                                                                                    Uitgaan is op Barbados tot nationale sport verheven: restaurants, bars, clubs, casino’s en andere uitgaansgelegenheden zorgen gegarandeerd voor feest tot in de laatste uurtjes!

Aanrader, vooral op vrijdag is Oistins Fish Fry (in vissersstadje Oistins), een wekelijks feest. Is zo populair dat het ook op donderdag wordt gehouden, compleet met karaoke. Tip: meet the locals in een van de ontelbare rumshops!

Barbados Wildlife Reserve                                                                                          Een wandeling door dit reservaat is een unieke belevenis. De Barbados Green Monkeys kunnen hier van dichtbij en in hun natuurlijke habitat worden gespot. Het reservaat is overigens ook de thuisbasis voor schildpadden, kaaimannen, pelikanen, leguanen en slangen.

St. Nicholas Abbey                                                                                        Waarschijnlijk het laatste overgebleven 17e eeuwse landhuis in de Nieuwe Wereld. Het geeft veel informatie en een goed beeld van het koloniale verleden. Bepaalde elementen in de gevel doen Hollands aan en er bestaat het vermoeden dat de Hollanders, die er toch waren om molens neer te zetten, dan ook betrokken zijn geweest bij de bouw. Voor een terug in de tijd ervaring is ook het George Washinton House een aanrader. Barbados was de enige plek buiten de Verenigde Staten waar George Washington ooit was en het huis waarin hij verbleef is een museum geworden.

Crane Beach                                                                                                                Barbados is een op en top Caribische bestemming met adembenemende droomstranden, van oogverblindend wit tot goudgeel en zelfs zachtroze. Meningen over welk strand nu het mooiste is, zullen altijd wel verdeeld blijven maar feit is dat het roze strand van Crane Beach in een Condé Nast top tien mooiste stranden ter wereld staat.

IMG_1094

Crop Over festival                                                                                                         Op Barbados is er altijd wel iets gaande. De evenementen kalender is zeer uitgebreid. Een hoogtepunt is het Crop Over festival met als climax Kadooment. Het is een soort carnaval waarmee gevierd wordt dat de oogst is binnengehaald. Een enorm volksfeest en een prima reden om Barbados ook in de zomer te bezoeken. Maak ook kennis met het typische Bajan verschijnsel ‘Wukking Up’.

IMG_0858

 

Vliegen: Met British Airways, incl. korte overstap in Londen Gatwick bedraagt de reistijd nog geen 11 uur. Er zijn ook goede mogelijkheden met Virgin Atlantic, via Londen Gatwick of Manchester. Vanuit Frankfurt vliegt Condor een keer per week naar Barbados.

Tijdverschil :  5 uur vroeger (winter) of 6 uur vroeger (zomer)    

Klimaat : Droog seizoen van januari tot juni (temperatuur rond 30ºC). Regenseizoen van juli tot december (temperatuur ca. 27ºC).                                                           Barbados is gelegen buiten de zgn. ‘hurricane belt’, het deel van de Caribbean dat in het seizoen onder de invloed van orkanen ligt.

barbados
(Bron: www.visitbarbados.nl)