Zuid Afrika één wereld in één land

Zuid-Afrika: Het land van de olifant, buffel, leeuw, luipaard en de neushoorn.

Bekend om de enorme diversiteit in natuur en cultuur, strand en safari, zon en zee, wijnen, het Krugerpark, de Tafelberg en talloze andere bezienswaardigheden.

In Zuid Afrika is er als het bij ons zomertijd is geen tijdverschil en als het wintertijd is het één uur later dan in Nederland. Betalen doet u in Zuid Afrika met de Rand. Er worden veel verschillende talen gesproken in Zuid Afrika maar met Engels en Afrikaans komt u een heel eind.
De tien mooiste en meest bezochte bezienswaardigheden van Zuid-Afrika?”

Hieronder zijn – in willekeurige volgorde – tien van de meest populaire plekjes van Zuid-Afrika, handig voor mensen die over een vakantie naar Zuid-Afrika nadenken. Of mensen die dit genoegen al een keer eerder hadden en nog graag even wegdromen bij alle mooie plekken die dit land te bieden heeft.
1. Kaapstad. “De ‘Moederstad’ wordt niet voor niets door vele reisprogramma’s en magazines bestempeld als één van de mooiste steden ter wereld. Kaapstad’s absolute hoogtepunten pré’s op vakantie zijn de culturele diversiteit van townships tot Bo Kaap, het heerlijke klimaat, de ligging aan de Atlantische Oceaan, maar boven alles de talloze bezienswaardigheden als de Tafelberg, Lion’s Head, de Bo-Kaap, V&A Waterfront, de botanische tuinen, Cape Point, de verschillende musea en uiteraard de vele mooie stranden van de stad zoals Camps Bay, Clifton en Muizenberg.”
2. De Wijnlanden. “Het hart van het Zuid-Afrikaanse wijngebied ligt in de Westkaap en begint op slechts een half uurtje rijden van Kaapstad. De Wijnlanden zijn perfect te combineren met een vakantie naar Kaapstad. Prachtige wijndorpen , waarvan Stellenbosch, Paarl en Franschhoek veruit de populairste zijn onder vakantiegangers. Het gebied is omringd door honderden wijnboerderijen, en verschillende accomodaties zoals schattige bed & breakfasts, leuke guesthouses en de luxe lodges. De pittoreske valleien en schitterende bergen zijn minstens zo mooi als de wijnen van het gebied.

3. De Garden Route (Tuinroute)  “Het derde hoogtepunt van Zuid-Afrika is de Garden Route, oftewel de Tuinroute. Tussen Mossel Bay en Plettenberg Bay loopt de prachtige bosrijke kuststreek met diepe baaien, rivieren, kleurrijke lagunes en witte zandstranden. Het plaatje wordt afgemaakt door een achtergrond van prachtige bergen, unieke flora en fauna, game reserves (wildreservaten) en de traditionele Afrikaanse  ‘fynbos’. Het hele gebied kent meer dan 650 plantensoorten – het walhallah voor wandelaars, golfers en natuurliefhebbers.”
4. Swaziland “Koninkrijk Swaziland is een absolute trekpleister voor een rondreis door Zuid-Afrika.  Het land – want dat is het – ligt in het oosten van Zuid-Afrika en grenst voor een deel aan Mozambique. Een prachtig groen en veelal ongerept natuurgebied met veel groot en klein wild. De traditionele swazi-cultuur komt terug in de mensen en de dorpen in Swaziland.”
5. Drakensbergen “In de Drakensbergen doemt zonder twijfel één van de mooiste vergezichten ter wereld op. Het zijn tevens de hoogste gebergten van Zuid-Afrika. Sinds 2000 staat het gebied op de lijst van Unesco’s beschermde werelderfgoederen. Een bezoek aan Drakensbergen geldt als een absolute highlight van je vakantie.”


6. Panoramische Route “Op de panoramische route op weg van Johannesburg naar het Kruger Park kom je weer compleet andere fantastische vergezichten tegen als in Drakensbergen, waarvan God’s Widow verreweg de bekendste is. Maar ook de natuur in dit gebied is de unieke trekpleister: de rotsvlakte Blyde River Canyon is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid. Ook het historische mijndorpje Pilgrims Rest is een zeer geliefde plek voor toeristen.”
7. St. Lucia “Voluit heet dit gebied St. Lucia-Estuarium en ligt in Maputaland, in de KwaZulu-Natal provincie onder Swaziland. De toeristische trekpleister van het gebied is het iSimangaliso Wetland Park, dat in 1999 als eerste park in Zuid-Afrika door Unesco tot World Heritage Site (Werelderfgoed) aangewezen werd – net als de bergen van Drakensbergen. In het zoetwatermeer van St. Lucia leven nijlpaarden en krokodillen. Daar hoef je niet tussen te zwemmen, maar daar leent de warme Indische Oceaan waar St. Lucia aan grenst, zich heel goed voor. Vooral snorkelen, surfen en duiken zijn populair in dit subtropische oord, mede doordat de watersporten met dolfijnen en schildpadden gedaan kunnen worden.  Paardrijden op het strand van St. Lucia is ook zeer in trek. Plus: in het goede seizoen zwemmen de walvissen voorbij.”
8. Kruger Park “Daar hoeft weinig aan toegevoegd te worden. Vakantie in Zuid-Afrika = het Kruger Park. Voor wie de Big Five in het nationale park, of in één van de omliggende private wildreservaten, wil zien tijdens de echte safari-ervaring in het echte Zuid-Afrika. Wie denkt dat hij na de verplichte luipaard, buffel, neushoorn, olifant en leeuw het meeste wel gezien heeft, kan er niet meer naast zitten. Na enkele dagen in het Kruger Park heb je nog steeds niet alles gezien. Overnachten kan van low-budget ‘rondavels’ tot vijf sterren-luxe lodges. Een uitstekende safari-ervaring op Vakantie is een tour door het Kruger Park.


9. Lesotho “Lesotho is volledig omsloten door Zuid-Afrika, maar toch een onafhankelijk koninkrijk, net als Swaziland. Lesotho is overigens de enige staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het landje is vooral bekend en geliefd om de hooggebergten, kleurrijke bloemen, vogelkolonies en de ongerepte natuur. Lesotho is onder bezoekers bijzonder populair om te paard of te pony te bereizen.“
10. Addo Elephant Park “Het olifantenpark van Addo is na het Kruger Park het grootste wildreservaat van Zuid-Afrika. Iets meer dan een uur rijden vanaf Port Elizabeth. Het park is in 1931 gesticht om een veilige haven te bieden voor de toentertijd 11 olifanten in de omgeving. Het park huisvest vadaag de dag meer dan 450 olifanten, 400 buffels, meer dan 48 bedreigde neushoorns, als ook een verscheidenheid aan bokken, leeuwen en hyena’s. De mooie lodges zorgen ervoor dat Addo als safari-ervaring maar weinig onderdoet voor z’n wereldberoemde broertje Kruger.”
Wie deze tien hotspots van Zuid-Afrika gezien heeft, kan met recht zeggen dat hij het allermooiste van het mooiste van Zuid-Afrika gezien heeft, aldus Marc.  Idealiter zorgt elke toerist dat hij dit land niet verlaat voordat dat gelukt is!”

(bron: Kaapstad Magazine)